Wykonanie


Kiedy zobaczyłam to ciasto u Szarlotkawiedziałam, że je zrobię i to szybko. Ciasto podobne do pizzy, której wielkimi amatorami jest moja rodzinka i pyszne nadzienie obiecywały niezwykłe doznania smakowe. I nie myliłam się – flamiche okazało się u nas wielkim przebojem i już mam zamówienie na powtórkę…Zrobiłam je na dużej blasze na cały piekarnik, żeby starczyło na zaspokojenie sporych apetytów moich domowników. Zwykle robię pizzę z ½ kg
mąki, więc i ciasto zrobiłam według podanych proporcji. Nadzienia zrobiłam nieco więcej, a właściwie zwiększyłam ilośc
boczku na prośbę moich Panów. Dodałam też do niego
pieczarki, bo dla mnie z
porami świetnie się komponują a miałam akurat świeżo uduszone. Przejdźmy do przepisu, który cytuję za Szarlotkiem:FLAMICHECiasto:-10g świeżych
drożdży ( dałam 20, na taką ilość
mąki daję zwykle tyle)-500g
mąki-10g
soli zwykłej-350g
wodyNadzienie2 średnie
pory20 dkg
wędzonego boczkukubek uduszonych
pieczarekłyżka
oliwy2
jajka200g gęstej
śmietanysól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
zioła prowansalskieszklanka startego
żółtego seraCiasto zrobiłam swoją metodą – najpierw zaczyn-
drożdże rozpuszczam w łyżeczce
cukru, dodaje letnią
wodę i posypuję
mąką. Do miski z
mąką i
solą wlewam wyrośnięty zaczyn, dodaję letnią
wodę i wyrabiam drewniana łyżką około 10 mniut. Wstawiłam to do lodówki na 6 godzin, do podwojenia objętości.Na łyżce
oliwy podsmażyłam pokrojony
boczek, wyjęłam i na tym tłuszczu usmażyłam
pory w półplasterkach. Ostudziłam, dodałam uduszone
pieczarki , roztrzepane
jajka,
śmietanę i
przyprawy.Wyrośnięte ciasto rozłożyłam na natłuszczonej blasze, na to wylałam nadzienie, zostawiając wolne boki.Posypałam
serem. Piekłam około 20 min na 220 C. Nie muszę chyba pisać, że zapach z piekarnika przywołał wszystkich do stołu… Myślałam, że nie poradzimy we czwórkę, ale ja wzięłam dokładkę a na ostatni kawałek zaczaił się mój syn, mówąc wykrętnie, że się nad nim …zlituje! Całe flamiche poszło na sobotni obiad i zostało pochwalone, że może nawet lepsze , niż pizza a Autorce przekazuję tą
drogą gorące wyrazy wdzięczności od całej rodziny !Smacznego!