Wykonanie
W tym sezonie na moim
stole króluje
cukinia. Dziś kwiaty
cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Musicie spróbować.

Składniki:
oliwa z oliwek2
jajkamąkakwaśna
śmietanasól,
pieprzostry
żółty ser
Przygotowanie:Kwiaty dokładnie umyjcie o osuszcie. Zróbcie ciasto naleśnikowe (musi być znacznie bardziej gęste od tradycyjnego naleśnikowego, tak by dokładnie oblepiły kwiaty). Nie podaję dokładnych proporcji, musicie sami wyczuć gęstość ciasta. Całe
jajka rozbijcie z 2 łyżkami
oliwy z oliwek, 2 łyżkami kwaśnej
śmietany. Dodajcie odrobinę
soli i
pieprzu. Teraz czas na
mąkę. Dodajcie tyle, by ciasto było gęste. Jeśli będzie za gęste, ratujcie się
śmietaną.

Na patelni rozgrzejcie
oliwę z oliwek. W każdy kwiat włóżcie kawałek
żółtego sera.
Potem obtoczcie go w cieście i smażcie na złoty kolor.

Najlepiej smakują gorące.Polecam też przepis na kwiaty
cukinii w
maśle klarowanym.