Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasze samopoczucie i zdrowie ? mam nadzieję, że wszystko dobrze. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne bułeczki
jogurtowe, zróbcie je koniecznie bo są wspaniałe w smaku i łatwe do zrobienia, wyjdą każdemu bez problemu. A wiadomo, że nic tak nie smakuje jak domowe
pieczywo. To co - kto piecze bułeczki razem ze mną ?Miłego dnia wam życzę i pozdrawiam cieplutko.Składniki:rozczyn- 30 g świeżych
drożdży- 1 łyżka
miodu- 150 ml cieplej
wody- 150 g gęstego
jogurtu- 1,5 łyżka
mąki pszennejciasto- 640 g
mąki pszennej- 170 g
jogurtu gęstego- 3 łyżki
oleju- 1
jajko- 1,5 łyżeczki
soliW miseczce mieszamy
jogurt z ciepłą
wodą, dodajemy
miód i wkruszamy
drożdże. Dodajemy
mąkę i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę,
olej,
jogurt,
jajko,
sól i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy przez kilka minut ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1 , 5 h.Blat lub stolnicę smarujemy
olejem, swoje ręce tak samo i wykładamy ciasto. Formujemy wałek i smarujemy go
olejem. Posypujemy obficie
mąką i nadajemy kształt końcowy wałka.Kroimy na 10 kawałek. Przekładamy
bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy
bułki przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone
bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.Bułeczki są miękkie, pyszne i długo zachowują świeżość.

