ßßß Cookit - przepis na Bułki jogurtowe

Bułki jogurtowe

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasze samopoczucie i zdrowie ? mam nadzieję, że wszystko dobrze. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne bułeczki jogurtowe, zróbcie je koniecznie bo są wspaniałe w smaku i łatwe do zrobienia, wyjdą każdemu bez problemu. A wiadomo, że nic tak nie smakuje jak domowe pieczywo. To co - kto piecze bułeczki razem ze mną ?
Miłego dnia wam życzę i pozdrawiam cieplutko.
Składniki:
rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150 ml cieplej wody
- 150 g gęstego jogurtu
- 1,5 łyżka mąki pszennej
ciasto
- 640 g mąki pszennej
- 170 g jogurtu gęstego
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
W miseczce mieszamy jogurt z ciepłą wodą, dodajemy miód i wkruszamy drożdże. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, olej, jogurt, jajko, sól i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy przez kilka minut ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1 , 5 h.
Blat lub stolnicę smarujemy olejem, swoje ręce tak samo i wykładamy ciasto. Formujemy wałek i smarujemy go olejem. Posypujemy obficie mąką i nadajemy kształt końcowy wałka.
Kroimy na 10 kawałek. Przekładamy bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułki przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Bułeczki są miękkie, pyszne i długo zachowują świeżość.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2021/01/buki-jogurtowe.html