ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe paszteciki - przepis na ciasto

Drożdżowe paszteciki - przepis na ciasto

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię paszteciki , z czerwonym barszczykiem stanowią idealną przekąskę a czasem starczają za posiłek. Dziś chciałam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na paszteciki drożdżowe. jako nadzienie tym razem użyłam masy pasztetowej , której przy pieczeniu po prostu zrobiłam więcej. Znakomicie też sprawdza się nadzienie z kapusty i grzybów . Zapraszam pięknie:)
- 30g drożdży
- 200ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 400g mąki pszennej u mnie typ.650
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- jajko do smarowania pasztecików
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i czekamy aż wypłyną - wtedy zaczyn jest gotowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Mieszamy. Wlewamy gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Używamy dodatkowej łyżki oleju - smarując sobie ręce przy wyrabianiu ciasta po to aby nie używać dodatkowej mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wtedy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie układamy je na matę lub stolnicę obsypaną mąką i znów troszkę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na pół. Z każdej połówki formujemy rękoma podłużny wałek a następnie wałkujemy go na podłużny prostokąt - ok. 4mm grubości. Na środek wzdłuż układamy nadzienie, po czym zawijamy ciasto i odwracamy zagięciem do dołu i kroimy w kawałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym jajkiem . Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekranik góra- dół) i pieczemy ok.25min. Mają być brązowe na wierzchu.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/12/drozdzowe-paszteciki-przepis-na-ciasto.html