Wykonanie
Bardzo lubię paszteciki , z czerwonym barszczykiem stanowią idealną przekąskę a czasem starczają za posiłek. Dziś chciałam się z
Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na paszteciki
drożdżowe. jako nadzienie tym razem użyłam masy
pasztetowej , której przy pieczeniu po prostu zrobiłam więcej. Znakomicie też sprawdza się nadzienie z
kapusty i
grzybów . Zapraszam pięknie:)- 30g
drożdży- 200ml ciepłej
wody- łyżeczka
cukru- 400g
mąki pszennej u mnie typ.650- łyżeczka
soli- 2 łyżki
oleju-
jajko do smarowania pasztecików
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy
cukrem, zalewamy
wodą i czekamy aż wypłyną - wtedy zaczyn jest gotowy. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól i łyżkę
oleju. Mieszamy. Wlewamy gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Używamy dodatkowej łyżki
oleju - smarując sobie ręce przy wyrabianiu ciasta po to aby nie używać dodatkowej
mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wtedy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie układamy je na matę lub stolnicę obsypaną
mąką i znów troszkę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na pół. Z każdej połówki formujemy rękoma podłużny wałek a następnie wałkujemy go na podłużny prostokąt - ok. 4mm grubości. Na środek wzdłuż układamy nadzienie, po czym zawijamy ciasto i odwracamy zagięciem do dołu i kroimy w kawałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym
jajkiem . Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekranik góra- dół) i pieczemy ok.25min. Mają być brązowe na wierzchu.