ßßß
 
            
         Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki na 15 sztuk:25 g świeżych drożdży500 ml wodyłyżka olejułyżka soliłyżeczka cukruok. 850 g mąki pszennejjajko do posmarowaniaWkruszyć drożdże do miski. Zalać odrobiną ciepłej wody, zamieszać, aż się rozpuszczą. Wlać resztę wody z olejem, wsypać sól, cukier, mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych porcji i uformować bułki. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni. Wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem, naciąć wzdłuż i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 min.Smacznego:)
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki na 15 sztuk:25 g świeżych drożdży500 ml wodyłyżka olejułyżka soliłyżeczka cukruok. 850 g mąki pszennejjajko do posmarowaniaWkruszyć drożdże do miski. Zalać odrobiną ciepłej wody, zamieszać, aż się rozpuszczą. Wlać resztę wody z olejem, wsypać sól, cukier, mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych porcji i uformować bułki. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni. Wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem, naciąć wzdłuż i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 min.Smacznego:)