Wykonanie
Czasami warto pokusić się o wariację na temat pizzy i zrobić... bułeczki. Za sprawą
sosu pomidorowego,
sera i
przyprawy do pizzy (lub ulubionych
ziół) smakują jak pizza. Zasadniczą zaletą takich bułeczek jest to, że można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły lub na zajęcia. Na zimno smakują równie dobrze! Przepis znalazłam na blogu
Anyżkowo, od siebie dodałam
sos pomidorowy.
Składniki (na ok. 15 bułeczek):- 20 g świeżych
drożdży (lub 10 g suszonych),- pół łyżeczki
cukru,- 1 szklanka ciepłej
wody (nie może być gorąca!),- 1
jajko + roztrzepane
jajko do posmarowania,- 1 łyżeczka
soli,- 1/3 szklanki
oleju,- 3 i 1/2 szklanki przesianej
mąki pszennej,- dodatkowo:
ser żółty pokrojony w małą kosteczkę,
sos pomidorowy (przepis),
przyprawa do pizzy.
W misce umieszczamy rozkruszone
drożdże, dodajemy
cukier, zalewamy ciepłą
wodą. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia składników. Zostawiamy na ok. 10 minut w ciepłym miejscu.Po tym czasie dodajemy
jajko,
sól,
olej i stopniowo
mąkę - cały czas mieszając trzepaczką. Gdy mieszanie stanie się niemożliwe (ciasto będzie gęste), przekładamy na stolnicę i zagniatamy, podsypując
mąką. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, bez grudek. Wkładamy ponownie do miski, w której wcześniej mieszaliśmy składniki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1-1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos, zgodnie z przepisem, lecz w mniejszej ilości oraz pozostałe składniki.Po upływie 1-1,5 godziny ciasto ponownie zagniatamy, ale tym razem krótko. Dzielimy na 15 równych części. Każdą z nich lekko rozpłaszczamy dłonią (na prostokąt lub coś podobnego), lekko smarujemy
sosem pomidorowym, układamy kilka kosteczek
sera. "Zaklejamy", tworzymy okrągłą bułeczkę, bez żadnych pęknięć. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Postępujemy tak z każdą bułeczką. W razie potrzeby można podsypywać lekko
mąką, by ciasto nie lepiło się.Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Po 20 minutach bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem (cienką warstwę) i posypujemy
przyprawą do pizzy/spaghetti. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zarumienienia (15-20 minut). Smacznego!*polecam pieczenie na blasze do pizzy (z dziurkami; jak na zdjęciu) - bułeczki smakują dużo lepiej! Wówczas należy ułożyć je w niewielkich odstępach od siebie, by po upieczeniu były połączone.