ßßß Cookit - przepis na Pizzowe bułeczki

Pizzowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Czasami warto pokusić się o wariację na temat pizzy i zrobić... bułeczki. Za sprawą sosu pomidorowego, sera i przyprawy do pizzy (lub ulubionych ziół) smakują jak pizza. Zasadniczą zaletą takich bułeczek jest to, że można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły lub na zajęcia. Na zimno smakują równie dobrze! Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo, od siebie dodałam sos pomidorowy.
Składniki (na ok. 15 bułeczek):
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych),
- pół łyżeczki cukru,
- 1 szklanka ciepłej wody (nie może być gorąca!),
- 1 jajko + roztrzepane jajko do posmarowania,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej,
- dodatkowo: ser żółty pokrojony w małą kosteczkę, sos pomidorowy (przepis), przyprawa do pizzy.
W misce umieszczamy rozkruszone drożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia składników. Zostawiamy na ok. 10 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie dodajemy jajko, sól, olej i stopniowo mąkę - cały czas mieszając trzepaczką. Gdy mieszanie stanie się niemożliwe (ciasto będzie gęste), przekładamy na stolnicę i zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, bez grudek. Wkładamy ponownie do miski, w której wcześniej mieszaliśmy składniki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1-1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos, zgodnie z przepisem, lecz w mniejszej ilości oraz pozostałe składniki.
Po upływie 1-1,5 godziny ciasto ponownie zagniatamy, ale tym razem krótko. Dzielimy na 15 równych części. Każdą z nich lekko rozpłaszczamy dłonią (na prostokąt lub coś podobnego), lekko smarujemy sosem pomidorowym, układamy kilka kosteczek sera. "Zaklejamy", tworzymy okrągłą bułeczkę, bez żadnych pęknięć. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Postępujemy tak z każdą bułeczką. W razie potrzeby można podsypywać lekko mąką, by ciasto nie lepiło się.
Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Po 20 minutach bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem (cienką warstwę) i posypujemy przyprawą do pizzy/spaghetti. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zarumienienia (15-20 minut). Smacznego!
*polecam pieczenie na blasze do pizzy (z dziurkami; jak na zdjęciu) - bułeczki smakują dużo lepiej! Wówczas należy ułożyć je w niewielkich odstępach od siebie, by po upieczeniu były połączone.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/pizzowe-bueczki.html