ßßß Cookit - przepis na Słoneczny paprykarz z żółciaka siarkowego

Słoneczny paprykarz z żółciaka siarkowego

nazwa

Wykonanie

Kolejne podejście do żółciaka czyli majowego grzyba. Tym razem duszony z dodatkiem warzyw, smaczne i ciekawe danie. O żółciaku może przeczytać w dziale "Grzyby gatunkami" .
składniki:
ok. 1 kg owocnika żółciaka siarkowego
po 1 strąku papryki żółtej i czerwonej
1/2 strączka papryczki chili
kawałek pora
1 cebula
2 duże pomidory
1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
do smaku: sól, odrobina cukru, papryka mielona słodka, mieszanka ziół prowansalskich
2 - 3 łyżki oleju
2 - 3 łyżki mąki pszennej
sposób przygotowania: Żółciaka dokładnie oczyściłam i umyłam. Pokroić w plastry i obgotowałam przez kilka minut we wrzątku. Osączyłam dobrze i pokroiłam w paski. Papryki umyłam, usunęłam gniazda nasienne, też pokroiłam w paski. Chili posiekałam. Pora po dokładnym umyciu pokroiłam w półplasterki, tak samo cebulę. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, miąższ posiekałam.
Mąkę wymieszałam z papryką mieloną (duuużo papryki) i panierowałam w tej mieszance kawałki grzyba. Otrzepałam z nadmiaru i smażyłam na oleju. Gdy się zrumieniły dodałam cebulę, pora i papryki, smażyłam kilka chwil aż cebula się zeszkliła. Dodałam pomidory, koncentrat i podlałam kilkoma łyżkami wody. Doprawiłam ziołami prowansalskimi i solą, dusiłam ok. 15 - 20 min.. Doskonale smakowało ze świeżą bułką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/06/soneczny-paprykarz-z-zociaka-siarkowego.html