Wykonanie
Kolejne podejście do żółciaka czyli majowego
grzyba. Tym razem duszony z dodatkiem warzyw, smaczne i ciekawe danie. O żółciaku może przeczytać w dziale "
Grzyby gatunkami" .

składniki:ok. 1 kg owocnika żółciaka siarkowegopo 1 strąku
papryki żółtej i czerwonej1/2 strączka
papryczki chilikawałek
pora1
cebula2 duże
pomidory1 - 2 łyżki
koncentratu pomidorowegodo smaku:
sól, odrobina
cukru,
papryka mielona słodka, mieszanka
ziół prowansalskich2 - 3 łyżki
oleju2 - 3 łyżki
mąki pszennejsposób przygotowania: Żółciaka dokładnie oczyściłam i umyłam. Pokroić w plastry i obgotowałam przez kilka minut we wrzątku. Osączyłam dobrze i pokroiłam w paski.
Papryki umyłam, usunęłam gniazda nasienne, też pokroiłam w paski.
Chili posiekałam.
Pora po dokładnym umyciu pokroiłam w półplasterki, tak samo
cebulę.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, miąższ posiekałam.
Mąkę wymieszałam z
papryką mieloną (duuużo
papryki) i panierowałam w tej mieszance kawałki
grzyba. Otrzepałam z nadmiaru i smażyłam na
oleju. Gdy się zrumieniły dodałam
cebulę,
pora i
papryki, smażyłam kilka chwil aż
cebula się zeszkliła. Dodałam
pomidory, koncentrat i podlałam kilkoma łyżkami
wody. Doprawiłam
ziołami prowansalskimi i
solą, dusiłam ok. 15 - 20 min.. Doskonale smakowało ze świeżą
bułką.