ßßß
Składniki:3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg)1 duża biała cebula2 liście laurowe1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka cukru1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub innej papryki w proszku3/4 szkl. przecieru pomidorowego3/4 szkl. wody1 łyżka olejusól do smakuPrzygotowanie:Chorizo pokroić na plastry, podsmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie gotowane leczo. Nie dodawać tłuszczu do smażenia, kiełbasa jest wystarczająco tłusta.Podsmażona kiełbasę wyjąć z garnka, będzie dodana do leczo pod koniec gotowania.Do tłuszczu wytopionego z kiełbasy dodać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, dodać do cebuli, podsmażyć.Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, pastę paprykową, liście laurowe, cukier, dużą szczyptę soli.Garnek przykryć pokrywką, gotować warzywa na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie.Pod koniec gotowania dodać podsmażone wcześniej chorizo, wędzoną paprykę. Dodać soli do smaku.Smacznego