ßßß
około 0,5 kilograma kiełbasy grillowejokoło 10 szt sporych pieczarek lub 20 mniejszych2 spore papryki - po jednej papryce żółtej i czerwonejpatyczki do szaszłykówMarynata do szaszłyków4 łyżki oleju1 łyżeczka miodu1 kopiasta łyżeczka musztardy1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta proszkowanego czosnkupo szczypcie papryki mielonej słodkiej i ostrejsól, pieprz do smakuPrzygotowanie1. Umyte papryki kroje na kwadraty, duże pieczarki na połówki (od pieczarek polecam odkroić ogonki i schować w lodówce do jutra. Przydadzą się na przykład do zupy).2. Z kiełbasek ściągam osłonki, które tylko przeszkadzają w degustacji. Moje kiełbaski pokroiłam dosyć skąpo, ale zorientowałam się dopiero po tym, jak papryka była już pokrojona i moje kiełbaski też. Chodzi o to, żeby kawałeczki mniej więcej pasowały do siebie wielkością.3. Paprykę i pieczarki posypuję szczyptą soli i mieszam.4. Przygotowuję marynatę do kiełbasy z połowy wymieszanych ziół, 1 łyżki oleju, czosnku, połowy miodu, musztardy, bez soli. Wymieszaną polewam kiełbaski i dokładnie mieszam.5. Do pozostałych ziół, dodaję resztę oleju (ja miodem polałam paprykę i pieczarki bezpośrednio, ale lepiej wymieszać składniki i polać pieczarki i paprykę). Dokładnie mieszam składniki szaszłyków z marynatą i zanim trafią na ruszt, leżakują około 30 minut.6. Nakładam przemiennie składniki na patyczki. Piekę około 6-7 minut. Podczas grillowania, trzeba szaszłyki obracać, by dokładnie się opiekały z każdej strony.Polecam pyszne szaszłyki z mielonymicałkiem niezłe szaszłyki ze schabuSmacznego!!!