Wykonanie
To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję
wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające.Kolejny przepis na domowy
schab dostałam od mojej mamy. Może
mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również
karkówkę.Składniki:2 kg
schabu5 ząbków
czosnku1/2 słoika
musztary dijonopakowanie
ziół prowansalskich1/2 kg
soli1.
Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cienkim widelcem nakłuwamy
mięso od góry i od
spodu.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.2.
Mięso dokładnie nacieramy
przyprawami w kolejności:
czosnek -
musztarda -
zioła, a następnie zawijamy w rękaw do pieczenia i chowamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.3. Na dużą blachę wysypujemy 1/2 kg
soli. Spód rękawa w którym znajduje się
mięso odcinamy.
Schab układamy na
soli (musimy zadbać o to, aby folia z reszty
mięsa się nie zsunęła, inaczej podczas pieczenia może nam się trochę przypalić).
4.
Schab pieczemy 2 godz. w 180*C. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy folię.