Wykonanie
Potrawka smakuje wybornie -
słodycz papryki i
cebuli, kwaskowatość
pomidorów,
kiełbasa lub
boczek i do tego chrupkość wartościowej
cieciorki. Z
fasolą Jasiem będzie także luksusowo i to za niewielkie pieniądze. Danie robi się ekspresowo, bo raptem około 10 minut dusi się w rondlu. Dzień wcześniej trzeba tylko zalać
cieciorkę zimną
wodą na 12 godzin a
potem gotować ją około godziny. Sprawdzone proste smaki. Bardzo polecam!

Składniki na 3-4 osoby

3 spore
papryki ( u mnie czerwone ale warto użyć w różnych kolorach)3 średnie
cebule3
kiełbaski wędzone po około 100 g1,5 szklanki ugotowanej odcedzonej
cieciorki200-250 g
pomidorów - u mnie koktajlowe (bardzo dobrze odchodzi od nich skórka po sparzeniu)spora łyżka gęstego przecieru2-3 ząbki
czosnkułyżeczka
smalcu,
masła lub
oleju (opcjonalnie, jeśli
kiełbasa dość tłusta wystarczy trochę podsmażyć i tłuszcz się wytopi)łyżeczka
cukru2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej wymieszanej z maleńką szczyptą
chilli)
zioła - u mnie szczypta
pieprzu ziołowego wymieszana ze szczyptą
ziół prowansalskichnatka z
pietruszkisól do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmieNa rozgrzaną patelnię wrzucam część
kiełbasy i ciut
masła. Podsmażam krótko i dorzucam pokrojoną na drobno
cebulę. Ciut
solę, żeby
cebula się nie przypalała. Kiedy się zeszkli zaraz dodaję pokrojoną grubo
paprykę, umytą i oczyszczoną z nasion i białych części. Dodaję część
ziół i mieszam. Duszę około 5 minut pod przykryciem. Kiedy
papryka nieco zmięknie dodaję pozostałą
kiełbasę, przecier,
cukier i mieszam. Znowu duszę krótko, tylko tyle, żeby
papryka była miękka i się nie rozpadała.
Woda odparowuje, dlatego dodaję jej niewielkie ilości, by uzyskać taką gęstość jaką lubię. Jeśli lubicie dużo sosu wystarczy posypać całość łyżeczką
mąki pszennej i rozmieszać z połową szklanki
wody. Dodaję
pomidorki bez skórek, posiekany
czosnek, gotowaną
cieciorkę a po chwili
paprykę mieloną. Mieszam.
Solę malutko, bo w
kiełbasie jej nie brakuje. Na koniec jeszcze trochę suszonej
natki z
pietruszki. Wyłączam płomień i gotowe.Dziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika