ßßß
3 spore papryki ( u mnie czerwone ale warto użyć w różnych kolorach)3 średnie cebule3 kiełbaski wędzone po około 100 g1,5 szklanki ugotowanej odcedzonej cieciorki200-250 g pomidorów - u mnie koktajlowe (bardzo dobrze odchodzi od nich skórka po sparzeniu)spora łyżka gęstego przecieru2-3 ząbki czosnkułyżeczka smalcu, masła lub oleju (opcjonalnie, jeśli kiełbasa dość tłusta wystarczy trochę podsmażyć i tłuszcz się wytopi)łyżeczka cukru2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej wymieszanej z maleńką szczyptą chilli)zioła - u mnie szczypta pieprzu ziołowego wymieszana ze szczyptą ziół prowansalskichnatka z pietruszkisól do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmieNa rozgrzaną patelnię wrzucam część kiełbasy i ciut masła. Podsmażam krótko i dorzucam pokrojoną na drobno cebulę. Ciut solę, żeby cebula się nie przypalała. Kiedy się zeszkli zaraz dodaję pokrojoną grubo paprykę, umytą i oczyszczoną z nasion i białych części. Dodaję część ziół i mieszam. Duszę około 5 minut pod przykryciem. Kiedy papryka nieco zmięknie dodaję pozostałą kiełbasę, przecier, cukier i mieszam. Znowu duszę krótko, tylko tyle, żeby papryka była miękka i się nie rozpadała. Woda odparowuje, dlatego dodaję jej niewielkie ilości, by uzyskać taką gęstość jaką lubię. Jeśli lubicie dużo sosu wystarczy posypać całość łyżeczką mąki pszennej i rozmieszać z połową szklanki wody. Dodaję pomidorki bez skórek, posiekany czosnek, gotowaną cieciorkę a po chwili paprykę mieloną. Mieszam. Solę malutko, bo w kiełbasie jej nie brakuje. Na koniec jeszcze trochę suszonej natki z pietruszki. Wyłączam płomień i gotowe.Dziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika