ßßß Cookit - przepis na Przepyszny piernik nie tylko od święta

Przepyszny piernik nie tylko od święta

nazwa

Wykonanie

Piernik najlepiej smakuje w Boże Narodzenie, ale czemuż nie delektować się nim częściej, zwłaszcza jeśli bez trudu możemy zrobić go sami.
Na zakupach wzrok mój utknął na czekoladowych piernikowych sercach. Wrzuciłam do koszyka, ale nie na długo. Ich miejsce zastąpił wkrótce słoiczek wielokwiatowego miodu. Jeśli nawet nie zużyłabym go do piernika to i tak znalazłby swoje przeznaczenie.
Nie przepadam za twardym, zbitym i suchym piernikowym ciastem, dlatego dobrałam składniki tak, by było pyszne, jak prawdziwy piernik, ale przy tym wilgotne i pulchne. Dodatek kremu budyniowego, śliwkowego ponczu, powideł śliwkowych, niewielkiej ilości alkoholu, czekoladowej polewy idealnie spaja całość, dając ogromną rozkosz przy degustacji i satysfakcję z udanego wypieku.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
200 ml miodu wielokwiatowego
3-4 łyżeczki przyprawy do piekarnika
3 łyżeczki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sodki
3 łyżeczki cukru pudru
125 gram masła lub margaryny
4 łyżki oleju
4 jaja
szczypta soli
krem budyniowy
kilka łyżek powideł
poncz śliwkowy (przepis poniżej)
polewa czekoladowa
Przygotowanie
Mieszamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do rondelka z masłem dodajemy gorące mleko, ale nie wrzące (takie, by łatwo rozpuścił się tłuszcz), miód, olej, żółtka i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, by utrwalić pianę. Jednolitą masę z rondelka, przelewamy (może być ciepła, ale nie gorąca) do sypkich składników i wszystko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodajemy do ciasta 1/3 piany, by go nieco rozrzedzić i ponownie krótko mieszamy. Dodajemy drugą część piany i delikatnie, ale krotko mieszamy, tak, jak przy biszkopcie. Dodajemy ostatnią część piany i ponownie mieszamy tylko do połączenia. Wlewamy ciasto do formy (u mnie blacha o rozmiarze 36 cm na 26 cm, wysmarowany tylko spód i przyklejony do niego papier do pieczenia) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40-50 minut. Pod koniec zaglądamy do ciasta, sprawdzamy patyczkiem i jak trzeba wyjmujemy piernik, bo przesuszanie i długie pieczenie, nie jest korzystne dla każdego ciasta.
U mnie ciasto upiekło się z brzuszkiem na środku, co się często zdarza przy ciastach, do których dodaje się tłuszcz. Nie dałam go dużo, ale brzuszek i tak urósł. Podzieliłam wystudzone ciasto najpierw na dwie połowy. Przekroiłam każdą z nich na dwa blaty.
Poncz śliwkowy idealny do pierników
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
pół szklanki wody (lub więcej)
2-3 łyżki spirytusu
Zestawiłam ze sobą dwa równiejsze blaty i dwa z górką. Do tych drugich wykorzystałam talerze głębokie (takie do zupy tradycyjne), gdzie mogły schować się brzuszki, dzięki temu ciasta spoczywały stabilnie, więc mogłam je w spokoju nasączyć, posmarować powidłami i przełożyć kremem. Podczas pisania tego posta, piję kawkę i zajadam się tym wyjątkowym pysznym ciastem a do tego nie ma w nim tyle cukru, co w każdym innym. Polecam gorąco taki piernik przez cały rok...
Wypróbuj przepis na kruche pierniczki
Zobacz jak łatwo zrobić piernikowe Mikołaje
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/10/przepyszny-piernik-nie-tylko-od-swieta.html