ßßß
Składniki :25 dag mąki pszennej25 sad mąki żytniej20 dag miodu1 szklanka cukru4 jajka20 dag margaryny1 łyżeczka oleju1 opakowanie przyprawy do piernika1 łyżka sody oczyszczonej1/2 szklanki wody2 łyżki mlekaPolewa :100 g masła4 łyżki kakao6 łyżek cukru pudru4 łyżki mlekaOpis wykonania :1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy mieszając cały czas aż się skarmelizuje. Następnie wlewamy wodę.UWAGA : należy zachować dużą ostrożność woda mimo iż nawet będzie ciepła spowoduje nagłe ścięcie się wierzchu karmelu spod którego buchnie para co grozi poparzeniem.2. Dodajemy miód, margarynę i olej gotujemy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.3. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.4. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto.5. Pieczemy w 180 C około 60 minut. Studzimy.6. Składniki polewy wkładamy do garnuszka mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Ciasto można przełożyć masą lub powidłami.




źródło: Encyklopedia kulinarna Ciasta, polewa kuchnia tvJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy