ßßß
Składniki na około 55 pierniczków:300 g mąki pszennej,100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,2 duże jajka,13 dag cukru pudru,10 dag roztopionego masła,10 dag miodu,1 łyżka przyprawy do piernika,1 łyżka kakao,1 łyżeczka sody oczyszczonej.Składniki na lukier:1 szklanka cukru pudru,2-3 łyżki gorącej wody.Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 150ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Udekorować lukrem, bądź inną polewą (w zależności od upodobań).
Smacznego!Przepis z: mojewypieki.com i bierze udział w akcji:Odpowiednią atmosferę do pieczenia zapewni: