Wykonanie
Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt bez "Last Christmas", inni bez "Kevina samego w domu" (tudzież w innym miejscu :-P), ja zaś nie potrafię wyobrazić sobie Świąt bez pierniczków.Pierniczki wg tego przepisu można zrobić nawet na ostatnią chwilę, nie połamiecie sobie na nich zębów! Można również przygotować je wcześniej, ale mogą nie doczekać do Wigilii, gdyż tak szybko jak się je robi, tak szybko również znikają ;-)
Składniki na około 55 pierniczków:300 g
mąki pszennej,100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej,2 duże
jajka,13 dag
cukru pudru,10 dag roztopionego
masła,10 dag
miodu,1 łyżka
przyprawy do piernika,1 łyżka
kakao,1 łyżeczka
sody oczyszczonej.Składniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru,2-3 łyżki gorącej
wody.Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie należy dodawać więcej
mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz
mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 150ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Udekorować lukrem, bądź inną polewą (w zależności od upodobań).
Smacznego!Przepis z: mojewypieki.com i bierze udział w akcji:Odpowiednią atmosferę do pieczenia zapewni: