Wykonanie
Przepis na pierniczki w połowie stycznia? Wcześniej się nie wyrobiłam, będzie jak znalazł na przyszły rok :)W styczniu też można zrobić parę
razy w czasie karnawału, są łatwe, szybkie i od razu gotowe do jedzenia. Zapach w trakcie pieczenia spowoduje, że poczujecie odświętny nastrój. W dodatku możecie urządzić wspaniałą zabawę z dzieciakami, mile i wesoło spędzając czas dekorując pierniczki.
Ciasteczka świetnie się komponują z korzennymi,
ostrymi smakami. Dlatego
cytrynki z
imbirem fajnie pasują, polecam też
cytrynki z
cynamonem albo z
wanilią .
Składniki:
Ciasto300g
mąki pszennej100g
mąki żytniej100g roztopionego
masła130g
cukru pudru2 duże
jajka100g
miodu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka do
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejPrzyrządzanie:Włącz piekarnik na 180st.C.Wszystkie składniki wsyp do miski lub miksera i dokładnie wymieszaj. Nawet jak ciasto będzie klejące to nie dosypuj
mąki.Ciasto rozwałkuj na grubość 4mm, podsypuj delikatnie
mąką, żeby się nie kleiło.Przygotuj różne foremki do wykrajania kształtów, układaj na blasze z odstępami, żeby się nie posklejało w trakcie pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.Wyjmij i ostudź na kratce. Po ostudzeniu zacznij dowolnie udekorować.
Do przyrządzenia kolorowego lukru dodaję ciemnego
syropu, np.
owocowego z hibiskusem . Jest mocno skoncentrowany i w połączeniu z lukrem
daje ładny kolor.