Wykonanie
Szybkie to fakt ale ich zdobienie to nie lada wyzwanie, trzeba się przygotować na pare godzin mozolnej pracy. Ale co tam,
potem tyle radości i jaką piękną są ozdobą. Te nie muszą leżeć, żeby dało
sięje zjeść są jadalne od razu. Na pewno zostało już niewiele czasu wiec Ci, którzy jeszcze nie mają popieczonych pierników a planują je radzę zakasać rękawy i brać się ostro do pracy. Przepis pochodzi z "Moich wypieków" .
Składniki :300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka13 dag
cukru pudru10 dag
masła, roztopionego10 dag
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki wyżej wymienione wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto może byćlekko klejące, ale nie dodajemy
mąki.Ciasto wykładamy na stolnicę i dopiero teraz podsypujemy je
mąką ( tak by się nie kleiło ). Rozwałkowujemy na grubosć 4 mm ( ja rozwałkowałam je nieco cieniej ), wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blaszy w niewielkich odstępach wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 8-10 minut. Dekorujemy dowolnie.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Korzenny tydzień