Wykonanie
Pin It
Zawsze gdy zbliża się koniec listopada wyjmuję z szuflady moje katarzynkowe foremki i biorę się do roboty. Bardzo lubię takie sezonowe tradycje w mojej kuchni. Dlatego też na blog znajdziecie jeszcze dwa inne przepisy na katarzynki:
drożdżowe i na
proszku do pieczenia . Te dzisiejsze są upieczone z dodatkiem
sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam !
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:420 g
mąki pszennej40 g
masła170 g
miodu85 g
cukru2 łyżki
wody1
jajko1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawa do piernika
Polewa czekoladowa50 g
masła45 g
cukru pudru3 łyżki
mleka2 czubate łyżki
kakaoWykonanie:
Masło,
cukier,
miód i
wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy
przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Do dużej miski wsypujemy
mąkę przesianą z
sodą. Dodajemy rozkłócone
jajko i masę
miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły.Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę.W garnuszku o grubym dnie umieszczamy
masło i
mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy
masło się roztopi dodajemy
kakao i
cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę
mleka i dokładnie mieszamy.Pierniczki maczamy w ciepłej polewie i suszymy ma kratce.