ßßß Cookit - przepis na Katarzynki w polewie czekoladowej

Katarzynki w polewie czekoladowej

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zawsze gdy zbliża się koniec listopada wyjmuję z szuflady moje katarzynkowe foremki i biorę się do roboty. Bardzo lubię takie sezonowe tradycje w mojej kuchni. Dlatego też na blog znajdziecie jeszcze dwa inne przepisy na katarzynki: drożdżowe i na proszku do pieczenia . Te dzisiejsze są upieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam !
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
420 g mąki pszennej
40 g masła
170 g miodu
85 g cukru
2 łyżki wody
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawa do piernika
Polewa czekoladowa
50 g masła
45 g cukru pudru
3 łyżki mleka
2 czubate łyżki kakao
Wykonanie:
Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły.
Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę.
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
Pierniczki maczamy w ciepłej polewie i suszymy ma kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/11/katarzynki-w-polewie-czekoladowej.html