ßßß Cookit - przepis na Królewiec

Królewiec

nazwa

Wykonanie

Królewiec to ciasto, które dawniej dosyć często gościło na moim stole, ale jakoś o nim zapomniałam i przy okazji przeglądania mojego starego zeszytu z przepisami natchnęłam się na niego.
Królewiec jest bardzo delikatnym ciastem z kremem, który szybko się przyrządza i nie jest słodki.
Królewca polecam na co dzień i od święta.
Królewiec
biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruchy:
2 czubate szklanki mąki pszennej
15 dag cukru pudru
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
1 jajo
15 dag masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem:
0,75 l mleka
250g masła
10 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 laska wanilii
Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem oraz wodę. Delikatnie wymieszać i upiec w blaszce (25×30).
Składniki na kruchy zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy i upiec każdy osobno w temp 180°C przez około 15 minut.
Placki ostudzić.
1/2 szklanki mleka odlać i rozrobić w nim mąki.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii.
Na gotujące mleko wlać rozrobioną mieszankę i ugotować budyń.
Budyń zdjąć z ognia, do gorącego dodać masło i mieszać do rozpuszczenia.
Gorącym budyniem przełożyć placki tak aby jasny biszkopt znalazł się w środku.
Na wierzch wylać polewę czekoladową.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/krolewiec