Królewiec to ciasto, które dawniej dosyć często gościło na moim stole, ale jakoś o nim zapomniałam i przy okazji przeglądania mojego starego zeszytu z przepisami natchnęłam się na niego.Królewiec jest bardzo delikatnym ciastem z kremem, który szybko się przyrządza i nie jest słodki.Królewca polecam na co dzień i od święta.Królewiecbiszkopt:4 jaja1 szklanka cukru2 łyżki wody1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniakruchy:2 czubate szklanki mąki pszennej15 dag cukru pudru1 łyżka miodu2 łyżki kakao1 jajo15 dag masła1 łyżeczka sody oczyszczonejkrem:0,75 l mleka250g masła10 dag cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 laska waniliiUpiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem oraz wodę. Delikatnie wymieszać i upiec w blaszce (25×30).Składniki na kruchy zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy i upiec każdy osobno w temp 180°C przez około 15 minut.Placki ostudzić.1/2 szklanki mleka odlać i rozrobić w nim mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii.Na gotujące mleko wlać rozrobioną mieszankę i ugotować budyń.Budyń zdjąć z ognia, do gorącego dodać masło i mieszać do rozpuszczenia.Gorącym budyniem przełożyć placki tak aby jasny biszkopt znalazł się w środku.Na wierzch wylać polewę czekoladową.Smacznego!!