ßßß Cookit - przepis na Świąteczny piernik na piwie miodowym

Świąteczny piernik na piwie miodowym

nazwa

Wykonanie

Piernik?! Oj tak! Wilgotny i pachnący! Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia :)
Aż strach się przyznać, że robiłam go po raz pierwszy w życiu. Każdego roku to pierniczki należały do moich domowych obowiązków, a właściwie rodzinnej świątecznej tradycji :) W tym roku postanowiłam zmierzyć się z tym nieźle przyprawionym grudniowym ciachem, a efekt przerósł moje oczekiwania :)
Przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 30 minut! W trakcie pieczenia po mieszkaniu unosiły się boskie zapachy, które już na dobre wprowadziły mnie w świąteczną błogość ;) Dodatek piwa miodowego jest pysznym urozmaiceniem :) Nie wiem jak Wy, ale ja odczuwam jakąś magię dodając alkohol do ciast ;) W przyszłości z pewnością dodam do piernika inne trunki, na pewno mocniejsze ;)
Składniki (forma- keksówka 25x11cm):
piernik:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
5 łyżek miodu
40g przyprawy do piernika (cała torebeczka)
1/2 szklanki cukru, użyłam trzcinowego *
2 jaja roztrzepane
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka ciemnego piwa, użyłam miodowej fortuny
1 czubata łyżka kakao
Zrobiłam w trzech wersjach:
polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
lukier:
sok i skórka z 1/2 małej pomarańczy
ok 10 łyżek cukru pudru
cukier puder
* Jeśli chcesz podać ciasto bez polewy/lukru/cukru pudru lub z polewą z gorzkiej czekolady proponuję zwiększyć ilość cukru do 3/4 szklanki :)
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło wraz z cukrem. Dodaj miód, kakao i pzyprawę korzenną i cały czas mieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj piwo, sodę i roztrzepane jajka. Ostatnim składnikiem jest mąka. Dodawaj ją partiami i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, napełnij masą, a wierzch obsyp delikatnie cukrem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 45 minut, sprawdzając pod koniec za pomocą patyczka (wyjmowany patyczek powinien być suchy). Pozostaw do ostygnięcia.
Ja podzieliłam mój piernik na trzy części i udekorowałam go na różne sposoby:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.
- Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli wodnej. Następnie dodawaj cukru pudru do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z pomarańczy.
- Posyp piernik cukrem pudrem.
Smacznego :)
Z lukrem
Z polewą czekoladową
Z cukrem pudrem
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/12/swiateczny-piernik-na-piwie-miodowym.html