ßßß
Piernik?! Oj tak! Wilgotny i pachnący! Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia :)Aż strach się przyznać, że robiłam go po raz pierwszy w życiu. Każdego roku to pierniczki należały do moich domowych obowiązków, a właściwie rodzinnej świątecznej tradycji :) W tym roku postanowiłam zmierzyć się z tym nieźle przyprawionym grudniowym ciachem, a efekt przerósł moje oczekiwania :)Przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 30 minut! W trakcie pieczenia po mieszkaniu unosiły się boskie zapachy, które już na dobre wprowadziły mnie w świąteczną błogość ;) Dodatek piwa miodowego jest pysznym urozmaiceniem :) Nie wiem jak Wy, ale ja odczuwam jakąś magię dodając alkohol do ciast ;) W przyszłości z pewnością dodam do piernika inne trunki, na pewno mocniejsze ;)Składniki (forma- keksówka 25x11cm):piernik:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki5 łyżek miodu40g przyprawy do piernika (cała torebeczka)1/2 szklanki cukru, użyłam trzcinowego *2 jaja roztrzepane2 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka ciemnego piwa, użyłam miodowej fortuny1 czubata łyżka kakaoZrobiłam w trzech wersjach:polewa:1 tabliczka mlecznej czekolady2 łyżki mlekalukier:sok i skórka z 1/2 małej pomarańczyok 10 łyżek cukru pudrucukier puder* Jeśli chcesz podać ciasto bez polewy/lukru/cukru pudru lub z polewą z gorzkiej czekolady proponuję zwiększyć ilość cukru do 3/4 szklanki :)Przygotowanie:W garnku rozpuść masło wraz z cukrem. Dodaj miód, kakao i pzyprawę korzenną i cały czas mieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj piwo, sodę i roztrzepane jajka. Ostatnim składnikiem jest mąka. Dodawaj ją partiami i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.Keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, napełnij masą, a wierzch obsyp delikatnie cukrem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 45 minut, sprawdzając pod koniec za pomocą patyczka (wyjmowany patyczek powinien być suchy). Pozostaw do ostygnięcia.Ja podzieliłam mój piernik na trzy części i udekorowałam go na różne sposoby:- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.- Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli wodnej. Następnie dodawaj cukru pudru do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z pomarańczy.- Posyp piernik cukrem pudrem.Smacznego :)

Z lukrem



Z polewą czekoladową

Z cukrem pudrem
