Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami, wiec moja propozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu .
Składniki:250 g
miodu1 szklanka
cukru3/4 kostki
masła1 szklanka
mleka2 opakowania
przyprawy do pierników4
jajka1 kg
mąki pszennej2 łyżeczki
sodyLukier:1
białko1 szklanka
cukru pudruDodatkowo:koraliki
cukroweWykonanie:Do rondelka wsypuje 3 łyżki
cukru i podgrzewam na gazie, aż
cukier ulegnie karmelizacji. Zestawiam z ognia, dodaję po kawałku
masło i mieszam do jego rozpuszczenia. Ponownie wstawiam na gaz, wlewam
mleko,
miód i dosypuję resztę
cukru. Gotuję, aż wszystkie składniki się połącza. Zestawiam, wsypuję
przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny.
Do wystudzonej masy wbijam po jednym
jajku cały czas ucierając i wsypuję
mąkę wymieszana z
sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.
Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję
mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę.
Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami w kształcie gwiazdek wycinam
ciasteczka,
układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę.
Białko ucieram z
cukrem pudrem, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej mniejszą, tą również smaruję lukrem i układam na niej jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi.
Ja na razie zrobiłam cztery choinki, a resztę pierników schowałam do pudełeczka i czekają na swoją kolej :)