ßßß
Ciasto:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanka cukru1/2 szklanki oleju2 jajka1/4 szklanki mleka3 łyżki kakao (mocne)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem:25 dag masła (o temperaturze pokojowej)1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżki mleka1 łyżka spirytusuKasza manna:1,5 szklanki mleka3 łyżki cukru3 łyżki kaszy mannejPolewa czekoladowa :15 dag masła3 łyżki wody3 łyżki kakao5 łyżek cukruBrutfankę,keksówkę o wymiarach 30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Do dużej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wsypać 1/2 szklanki cukru i wymieszać.W oddzielnej miseczce jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać mleko i olej. Połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymiksować.Keksówkę wysmarować masłem , posypać bułką tarta, przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowujemy polewę:wszystkie składniki podgrzać w rondelku,wymieszać,zagowować,wystudzić.Gotujemy kaszę manną z podanych składników-chłodzimy.Krem:miękkie masło ucieramy w mikserze z połową szklanki cukru,dodajemy mleko oraz alkohol.Następnie dodajemy zimną kaszę manną i wkładamy na kilka minut do zamrażarki aby masa szybko zgęstniała.Wystudzone ciastonkroimy na pół,smarujemy dolną część połową masy grysikowej,przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy górę i brzegi kremem.Polewamy czekoladą.Warto też posypać podprażonym kokosem lub płatkami migdałowymi.