Wykonanie

Dla tych, co kochają gotowanie, sezon na świeże jarzyny jest najlepszym okresem do pokazania w pełni swoich zdolności kulinarnych. Kolorowe warzywa na targowisku rozpalają wyobraźnię i dają wiele radości z przygotowanych smacznie potraw. Gulasz z warzyw, czyli, jak widzicie taka podduszona
sałatka z
cukinii,
papryki i
fasolki, świetnie nadaje się latem do drugiego dania a także podana jako przystawka do dań zasadniczych w ogrodowym party, czy zwyczajnie przy grillu do pieczonej
rybki lub
mięska, idealnie się sprawdza.Gulasz warzywny podałam z
kaszą,
białym przyprawionym
serem i wszystko polałam kilkoma kroplami
oliwy z oliwek. Danie pełnowartościowe, sycące, ale nie ciężkie. Polecam!Składniki:

1
cukinia1
papryka2-3 garście
fasolki1
cebulka lub
por1 ząbek
czosnku1 łyżka
oleju do smażenia1-2 łyżki
oleju do polania potrawy1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka
sosu sojowego (opcjonalnie)szczypta
ziół prowansalskichszczypta
soli i
cukruulubiony
pieprz (dodaje przeważnie
cayenne - dosłownie odrobinkę)Przygotowanie gulaszu warzywnego

Mój pomysł na gulasz, mam nadzieję, że nie pierwszy i nie ostatni w tym sezonie, jest łatwy do zrobienia a efekt po prostu znakomity. Podczas, kiedy gotuje się
fasolka, tnę umytą i wyczyszczoną z ziaren
paprykę na paseczki. Podobnie postępuję z
cukinią, usuwając z niej środek z nasionami. W rondlu na niewielkiej ilości
oleju do smażenia rumienię delikatnie
cebulkę, dodając pod koniec posiekany
czosnek. Wrzucam
paprykę i
cukinię. Na wstępie odrobinę
solę, cukrzę i duszę warzywa, często mieszając całość (warto przykryć rondel pokrywą - warzywa szybciej dojdą). W międzyczasie odcedzamy miękką, ale nie rozgotowaną
fasolkę szparagową. Dodaję do gulaszu podstawowe
przyprawy (
sos sojowy nie jest konieczny a
ocet balsamiczny można zastąpić
octem winnym lub
sokiem z cytryny) i jak tylko zmiękną zestawiam z ognia. Nie dodałam
fasolki (
fasolki przecięłam na połówki, bo są zwyczajnie za długie) pod koniec duszenia
cukinii z
papryką, ponieważ zaplanowałam podawać gulasz, jako
sałatkę - na zimno. Latem, zwłaszcza w upały, gorące potrawy nie są wskazane. Połączyłam
fasolkę z wystudzoną
papryką i
cukinią i całość dania polałam kilkoma kroplami
oliwy z oliwek. PYCHOTA!

Dodatkowo dołożyłam chłodnik z
buraczków, który z gęstym
jogurtem świetnie się nadaje jako
sałatka na zimno.Polecam serdecznie!