Wykonanie
Niewysoka w tym roku cena
papryki, zachęca do przygotowania wielu łatwych i bardzo pysznych potraw. Do zestawu warto dodać lekką w kalorie
cukinię a zamiast
kiełbasy kawałek
szynki lub innego chudego
mięsa. Powstanie bardzo smaczne danie idealne do klusek,
ziemniaków,
ryżu czy
kaszy. Moje leczo podałam z
kaszą jaglaną - bardzo dobra wersja, dla dbających o zdrowie i sylwetkę.

Składnikiporcja na 4 osoby

3-4
papryki świeżej słodkiej (warto wybrać w kilku kolorach)1
cukinia30 dag
mięsa mielonegokawałek
pora1 łyżka
masła200-250 ml
przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu2 ząbki
czosnku2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżeczka
octu balsamicznego lub
owocowego1 łyżeczka
cukru lub
miodusól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Umytą
paprykę pozbawiam nasion i białych włókien. Kroję w sporą kostkę.
Cukinię kroję również w kostkę.
Pora (dolną część) rozcinam nożem wzdłuż tylko do główki i dokładnie myję pod bieżącą
wodą. Kroję dosyć drobno
pora a jeszcze drobniej
czosnek.2. Na roztopionym
maśle podsmażam krótko
pora, wstępnie
solę i zaraz dodaję posiekany
czosnek i
zioła prowansalskie. Mieszam kilka sekund i natychmiast wrzucam
mięso mielone. Mieszam i duszę pod przykryciem około minuty. Dodaję pokrojoną
paprykę i
cukinię. Mieszam i całość duszę do miękkości. W międzyczasie dodaję
przecier pomidorowy własnej roboty. W przypadku
koncentratu pomidorowego, w razie potrzeby, można dolać w trakcie duszenia trochę
bulionu lub
wody.


3. Na koniec duszenia dodaję
paprykę słodką,
ocet,
sos sojowy,
cukier i przeprawiam ostatecznie
solą i
pieprzem. Gotowe!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika