Wykonanie

O Ratatuj słyszała pewnie większość z Was, ale pewnie nie wszyscy
mieli możliwość spróbowania tego wspaniałego dania
rodem z Prowansji.Ja chciałabym Wam zaproponować wersję „mini”, gdzie warzywa pokrojone są w drobną kostkę, a ich smak delikatnie „słodzą” dodane na koniec…
rodzynki.Tak przygotowane ratatuj smakuje wybornie na zimno i ciepło, jako lekka przekąska ale także jako dodatek do
mięsnych i
rybnych dań obiadowych. Wymieszane z ugotowanym na sypko pęczakiem oraz podane z mieszanką
sałat będzie sycącym i smakowitym daniem na lunch lub obiado-kolację.Gorąco polecam :)Uwaga:)O smaku potrawy w dużej mierze decydują dodane
zioła. W skład
ziół prowansalskich tradycyjnie wchodzą:
rozmaryn,
bazylia,
tymianek,
szałwia,
mięta, cząber,
oregano,
majeranek.Można oczywiście użyć gotowej mieszanki suszonych
ziół prowansalskich, ale teraz latem na pewno warto korzystać ze świeżych
ziół. Nawet wtedy gdy mamy ich pod ręka tylko 2-3 rodzaje. Zaręczam, że danie smakuje znacznie lepiej :)

Wersja „mini przekąska”, w sam raz jako smakowita ozdoba zimnego bufetuSkładniki: (4-6 porcji)2 średnie
młode cukinie1 średnia
papryka1 średnia
cebula (u mnie 2 spore
szalotki)1-2 ząbki
czosnku2 łyżki
przecieru pomidorowego (lub więcej, maksymalnie 1/2 szklanki)2 łyżki
rodzynek4-5 łyżek
oliwy1 łyżka mieszanki posiekanych świeżych
ziół prowansalskich (lub 1 łyżeczka gotowej mieszanki suszonych)
sól i
pieprz do smaku

Po lewej Ratatuj „solo”, a po prawej z pęczakiemWykonanie:
Cukinie i
paprykę pokroić w drobną kostkę (5-7 mm).W głębokim rondlu rozgrzać 4-5 łyżek
oliwy, dodać posiekaną drobno
cebulę i przeciśnięty
czosnek. Dusić na średnim ogniu do czasu aż
cebula zmięknie i będzie szklista.Dodać pokrojoną
paprykę. Smażyć około 5 minut. Następnie wrzucić pokrojone
cukinie,
rodzynki oraz
przecier pomidorowy. (Uwaga: W zależności od ilości i gęstości dodawanego przecieru, może okazać się, że trzeba będzie dodatkowo dolać trochę gorącej
wody. Warzywa powinny być w 3/4 zanurzone w sosie.) Doprawić lekko
solą i
pieprzem.Dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut, do czasu aż
cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna. Jeśli ratatuj
zrobi się zbyt rzadkie, zdjąć pokrywkę i dusić do czasu odparowania nadmiaru sosu. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych.Ratatuj wymieszane z ugotowanym na sypko pęczakiem może stanowić wspaniałe jarskie danie obiadowe.Smacznego :)

W tle… wprost z mojego ogrodu – Hortensja krzewiasta AnabelleJej kwiatostany są tak duże, że nie mieszczą się w obu złożonych dłoniach!Jej kwiaty na początku są białe, a następnie przebarwiają się na pastelowy zielony.Zasuszone nie zmieniają koloru!***Przepis bierze udział w akcji „Warzywa psiankowate 2012” zorganizowanej przez Mops :)Więcej informacji o tego- i zeszłorocznej akcji tutaj .