Wykonanie
Spaghetti z
cukinii, maże niektórych odstraszać swoją nazwą i ilością warzyw w nim zawartych. Jednak w rzeczywistości to bardzo pyszne i lekkie danie. Dla mnie bomba, zwłaszcza że uwielbiam
cukinię. Myślę że wam, warzywne spaghetti również posmakuje.

SKŁADNIKI :1- 2
młode cukinie bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki1 puszka
pomidorów krojonych1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę1/2 części białej
pora, drobno pokrojony1 ząbek
czosnkusól pieprz do smaku1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
masłado ozdoby :
natka pietruszki i
papryczka chilli z zalewy ( dla chętnych )
ser do posypania daniaPRZYGOTOWANIE :
Cukinię kroimy w cienkie plastry, następnie w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy obieraczkę do wykrawania pasków tzw. julienne to nie musimy jej kroić tylko od razu robimy
makaron z
cukinii.Paski
cukinii gotujemy w garnku na parze, 5 minut licząc czas od zagotowania się
wody. Jeżeli nie posiadamy takiego garnka,
makaron z
cukinii wystarczy sparzyć wrzątkiem. Odcedzamy, skrapiamy
oliwą i lekki solimy.Na
maśle podpiekamy
por, dodajemy
paprykę i chwilkę prużymy. Wlewamy krojone
pomidory, gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku,
solą,
pieprzem i przeciśniętym
czosnkiem. Sos mielimy blenderem. Porcję
cukinii układamy na talerzu , polewamy sosem, dekorujemy
natką pietruszki i
papryczką chilli. Posypujemy tartym
serem i podajemy. Smacznego.
