Wykonanie
Podpatrzyłam ten przepis w tym tygodniu na jakimś blogu kulinarnym (od kiedy mam swojego często zaglądam na blogi o takiej tematyce jak moja) i od razu nabrałam ochoty na wypróbowanie tego dania. Po zrobieniu stwierdzam, że jest to prosty, szybki i tani przepis na pyszny obiad.Jak policzyłam to koszt przygotowania dla dwóch osób wynosi ok 10 , 00 zł :)Składniki:- puszka
tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym),- 3 spore swieże
pomidory,- średnia
cebula,- 3 duże ząbki
czosnku,- świeża
natka pietruszki,-
sól,
pieprz,
chiili, pół łyżeczki
cukruSposób przygotowania.1.
Cebulę drobno kroimy, a na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
cebule i 2 rozgniecione ząbki
czosnku. Kiedy
cebula się zeszkli dokładamy
tuńczyka, mieszamy go razem z
cebulą, doprawiamy
pieprzem,
chillii odrobiną
vegety. Całośc podsmażamy około 3 minutyna średnim ogniu co jakiś czas mieszając.2.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do
tuńczyka. Następnie doprawiamy
cukrem i pozostałymi
przyprawami. Dodatkowo przeciskamy jeszcze jeden ząbek
czosnku i przykrywamy nasze danie pokrywką, żeby się poddusiło około 15 minut.W tym czasie gotujemy
makaron (al dente).3. Zaglądmy do naszego dania. Kiedy
pomidory się juz rozpadną ( ważne, żeby wybrać do tego dania naprawdę dojrzałe) dorzucamy do całości posiekaną
pietruszkę oraz ugotowany i odcedzony
makaron. Całośc mieszamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Gotujemy jescze 2 minuty po czym rozkładamy na talerze.Mniammm :):):)