Wykonanie
Składniki2 porcje200 g muli (
małży)100 g wąskiego
makaronu (linguini lub fettuccine)4 łyżki
oliwy z oliwek2 małe
cebulki szalotki, drobno pokrojone2 ząbki
czosnku, posiekane1 puszka
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym1 łyżeczka
chili1 łyżeczka
cukru1
papryczka chilli4 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo zmielony
pieprzPrzygotowanieMule umyć, oderwać bisiory, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu. Mule zamknięte przełożyć na sitko i dokładnie osuszyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Dokładnie odsączyć.Rozgrzać dużą patelnię, wlać
oliwę z oliwek i zeszklić
cebulki oraz
czosnek. Dodać
pomidory, rozdrobnić widelcem na puree, doprawić
solą,
pieprzem,
chilli i
cukrem. Włożyć
papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Dodać
makaron i lekko zamieszać. Zdjąć z ognia.Podgrzać szeroki rondel z przykrywką, wlać 3 łyżki
wody, włożyć mule i na dużym ogniu podgrzewać pod przykryciem aż mule się otworzą, przez około 3 - 4 minuty. Odsączyć, wyrzucić zamknięte muszle. Muszle otwarte przełożyć do patelni z sosem i
makaronem, zamieszać, posypać
natką pietruszki i przełożyć do talerzy.