Wykonanie
Jeśli Wy też znaleźliście zabłąkany
makaron ryżowy w kuchni i potrzebujecie ciekawej przystawki dla siebie lub przekąski na dziecięce przyjęcie, czas działać. Nieskomplikowanie i dość szybko. Warzywa zostają przemycone, a wygląd zachęca. Jest bezglutenowo i smacznie. A więc?Smacznego :)
Składniki (na około 15 foremek silikonowych o przekroju szklanki)200 g
makaronu ryżowego 1 mm16-18 jaj przepiórczych1 średnia
cukinia1 duży
por5 świeżych
pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka
pomidorów bio w kawałkach5 ząbków
czosnku2 łyżki
masła klarowanego
sól ziołowa,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Makaron włożyć do garnka i zalać wrzącą
wodą. Posolić i przykryć pokrywką na 10-12 minut. Gdy
makaron napęcznieje, odcedzić.
Pora i
cukinię umyć.
Pora pokroić w cieniutkie półkrążki,
cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką),
czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
masło klarowane i wrzucić
pora i
czosnek. Podlać lekko
wodą i dusić chwilę, mieszając. Dodać
cukinię i pokrojone w kostkę
pomidory lub
pomidory z puszki. Dusić, aż warzywa będą miękkie i duża część
wody odparuje. Warzywa powinny
mieć konsystencję sosu. Dodać
makaron, wymieszać i doprawić. Krótko przestudzić i za pomocą widelca kłaść porcje
makaronu z warzywami do foremek. W każdej foremce zrobić wgłębienie i wbić 1 lub 2
jaja przepiórcze. Posypać
czosnkiem niedźwiedzim. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać 25 minut. Można jeść na ciepło i zimno.