ßßß
Składniki (na około 15 foremek silikonowych o przekroju szklanki)200 g makaronu ryżowego 1 mm16-18 jaj przepiórczych1 średnia cukinia1 duży por5 świeżych pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów bio w kawałkach5 ząbków czosnku2 łyżki masła klarowanegosól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
PrzygotowanieMakaron włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Posolić i przykryć pokrywką na 10-12 minut. Gdy makaron napęcznieje, odcedzić. Pora i cukinię umyć. Pora pokroić w cieniutkie półkrążki, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką), czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora i czosnek. Podlać lekko wodą i dusić chwilę, mieszając. Dodać cukinię i pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Dusić, aż warzywa będą miękkie i duża część wody odparuje. Warzywa powinny mieć konsystencję sosu. Dodać makaron, wymieszać i doprawić. Krótko przestudzić i za pomocą widelca kłaść porcje makaronu z warzywami do foremek. W każdej foremce zrobić wgłębienie i wbić 1 lub 2 jaja przepiórcze. Posypać czosnkiem niedźwiedzim. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać 25 minut. Można jeść na ciepło i zimno.