ßßß Cookit - przepis na Makaronowe gniazdka z ryżowego makaronu z przepiórczym jajem

Makaronowe gniazdka z ryżowego makaronu z przepiórczym jajem

nazwa

Wykonanie

Jeśli Wy też znaleźliście zabłąkany makaron ryżowy w kuchni i potrzebujecie ciekawej przystawki dla siebie lub przekąski na dziecięce przyjęcie, czas działać. Nieskomplikowanie i dość szybko. Warzywa zostają przemycone, a wygląd zachęca. Jest bezglutenowo i smacznie. A więc?
Smacznego :)
Składniki (na około 15 foremek silikonowych o przekroju szklanki)
200 g makaronu ryżowego 1 mm
16-18 jaj przepiórczych
1 średnia cukinia
1 duży por
5 świeżych pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów bio w kawałkach
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Makaron włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Posolić i przykryć pokrywką na 10-12 minut. Gdy makaron napęcznieje, odcedzić. Pora i cukinię umyć. Pora pokroić w cieniutkie półkrążki, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką), czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora i czosnek. Podlać lekko wodą i dusić chwilę, mieszając. Dodać cukinię i pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Dusić, aż warzywa będą miękkie i duża część wody odparuje. Warzywa powinny mieć konsystencję sosu. Dodać makaron, wymieszać i doprawić. Krótko przestudzić i za pomocą widelca kłaść porcje makaronu z warzywami do foremek. W każdej foremce zrobić wgłębienie i wbić 1 lub 2 jaja przepiórcze. Posypać czosnkiem niedźwiedzim. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać 25 minut. Można jeść na ciepło i zimno.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/makaronowe-gniazdka-z-ryzowego-makaronu.html