Wykonanie
Zaintrygowana przepisem na
sałatkę z pieczonych warzyw, pomyślałam, że koniecznie musze ją wypróbować. Nie chciałam się jednak posiłkować żadnym przepisem, tylko intuicyjnie wybrałam warzywa i zrobiłam tak jak mi podpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita
sałatka. Już wiem, że często
będę ją serwowała, bo jest tego warta.

Na dwie porcje:1
bakłażan (
młody)1 mała
cukinia1
papryka czerwona, słodka1
cebulka1
jabłko1/2
pora1 saszetka Kujawski ze smakiem z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią.
sól,
pieprz
Bakłażana,
cukinie,
jabłko i
czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę,
cebulę w piórka a
pora w paski.Warzywa wysypać na blachę z piekarnika, ale nie mieszać, tylko ułożyć każde warzywo osobno na płasko. Lekko posolić i popieprzyć oraz polać równomiernie połową zawartości saszetki Kujawski.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 8-10 minutach można wyjąć
łopatką jabłko,
cebulę,
pora i
bakłażana, po następnych minutach
cukinię na samym końcu
paprykę. Warzywa powinny się lekko przypiec. Gdy warzywa wystygną należy je wymieszać z resztą saszetki Kujawski i w ten sposób pyszna
sałatka jest gotowa.