ßßß Cookit - przepis na Żeberka na ostro - dla Dominiki

Żeberka na ostro - dla Dominiki

nazwa

Wykonanie

Jak już opisałem tutaj, Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.
Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na żeberka na ostro.
Jest to co najmniej zadanie trudne, biorąc pod uwagę, że w Arabii Saudyjskiej nie ma wieprzowiny .
Przepis poniższy jest więc wariacją opartą na mojej wyobraźni smakowej.
Wypróbować go nie mam jak, dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :)
Składniki
1 kg żeberek
ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis
Marynata
5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony)
3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
6-8 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym)
1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak)
1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól do smaku
ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie
Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski.
W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka
Cebulę pokroić w plastry, papryczki umyć i pokroić w plasterki. Obłożyć mięso papryczkami, a na to położyć plastry cebuli.
Tak przygotowane żeberka przykryć folią i pozostawić w lodówce na całą noc.
Przed pieczeniem zdjąć papryczki i plastry cebuli i umieścić pod mięsem,żeby wytopiony tłuszcz nabrał ostrości, a cebula i papryczki się nie przypaliły podczas pieczenia.
Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można później wykorzystać jako smarowidło do chleba.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita.
Uwaga - nie popijać w trakcie jedzenia, bo pożar w gardle macie zagwarantowany :P
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/03/zeberka-na-ostro-dla-dominiki.html