Wykonanie
Potrzebne składniki:1/2 kg
fileta z kurczaka (pokrój w kostkę)3
cebule pokrojone w
pióra2 szklanki
ryżu basmati
oliwa do smażeniamały kawałek
cynamonu (ok. 4 cm)2
liście laurowe5
goździków5 zielonych strąków
kardamonu2-3 zielone
chili1 łyżeczka czerwonego
chili (proszek)1 łyżeczka
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki
kurkumy2
pomidory pokrojone z drobną kostkę1 łyżeczka
soli3 łyżeczki pasty
czosnkowo imbirowej (zrób samodzielnie)1 łyżeczka
garam masalagarść świeżych liści
kolendry i
miętypół szklanki
mlekaok. 5 nitek
szafranu1 szklanka
jogurtu (najlepiej gęsty Bakoma)2 gotowane
jajka
P rzygotowanie:Gotujemy
ryż basmati i odstawiamy. Do
mleka dodajemy
nitki szafranu, odstawiamy. Na patelni smażymy 1
cebulę na brązowo i odstawiamy.W głębokim rondlu rogrzewamy
oliwę, następnie wrzucamy
cynamon,
kardamon,
liście laurowe,
goździki,
kmin rzymski - smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy 2
cebule posiekane i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy posiekane zielone
chili oraz pokrojonego w kostkę
kurczaka, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy
kurkumę i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora i solimy. Po ok. 5 minutach dodajemy kolejno pastę
czosnkowo -
imbirową, czerwone
chili,
jogurt i połowę
cebulki usmażonej na brązowo. Mieszamy raz po raz. Po 2 minutach dodajemy do rondla z
kurczakiem ugotowany
ryż basmati, dokładnie mieszamy całość. Dodajemy
garam masala oraz świeże liście
kolendry i
mięty. Dodajemy
mleko z
szafranem oraz pozostałą brązową
cebulkę.Mieszając smażymy jeszcze około 10 minut. Biryani podajemy na gorąco z dekoracją z kawałków
jajka.Smacznego :-)
Kasia