ßßß Cookit - przepis na Kuchnia indyjska: Chicken biryani w nowej odsłonie (kurczak z ryżem i przyprawami)

Kuchnia indyjska: Chicken biryani w nowej odsłonie (kurczak z ryżem i przyprawami)

nazwa

Wykonanie

Potrzebne składniki:
1/2 kg fileta z kurczaka (pokrój w kostkę)
3 cebule pokrojone w pióra
2 szklanki ryżu basmati
oliwa do smażenia
mały kawałek cynamonu (ok. 4 cm)
2 liście laurowe
5 goździków
5 zielonych strąków kardamonu
2-3 zielone chili
1 łyżeczka czerwonego chili (proszek)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kurkumy
2 pomidory pokrojone z drobną kostkę
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki pasty czosnkowo imbirowej (zrób samodzielnie)
1 łyżeczka garam masala
garść świeżych liści kolendry i mięty
pół szklanki mleka
ok. 5 nitek szafranu
1 szklanka jogurtu (najlepiej gęsty Bakoma)
2 gotowane jajka
P rzygotowanie:
Gotujemy ryż basmati i odstawiamy. Do mleka dodajemy nitki szafranu, odstawiamy. Na patelni smażymy 1 cebulę na brązowo i odstawiamy.
W głębokim rondlu rogrzewamy oliwę, następnie wrzucamy cynamon, kardamon, liście laurowe, goździki, kmin rzymski - smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy 2 cebule posiekane i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy posiekane zielone chili oraz pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy kurkumę i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i solimy. Po ok. 5 minutach dodajemy kolejno pastę czosnkowo - imbirową, czerwone chili, jogurt i połowę cebulki usmażonej na brązowo. Mieszamy raz po raz. Po 2 minutach dodajemy do rondla z kurczakiem ugotowany ryż basmati, dokładnie mieszamy całość. Dodajemy garam masala oraz świeże liście kolendry i mięty. Dodajemy mleko z szafranem oraz pozostałą brązową cebulkę.
Mieszając smażymy jeszcze około 10 minut. Biryani podajemy na gorąco z dekoracją z kawałków jajka.
Smacznego :-)
Kasia
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/09/chicken-biryani-w-nowej-odsonie.html