ßßß Cookit - przepis na Forszmak śledziowy z sosem żurawinowym

Forszmak śledziowy z sosem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie polecam Wszystkim forszmak śledziowy – nie mylić z forszmakiem lubelskim, który jest rodzajem gęstego gulaszu.
Taki specjał robiłam po raz pierwszy i teraz już wiem, co będziemy jedli na Wielkanoc
Forszmak to tradycyjne danie kuchni polskiej zapożyczone z kuchni żydowskiej. Jest to rodzaj pieczeni ze śledzi. W zależności od przepisu pozostałe składniki trochę się różnią i tak mamy forszmaki z mięsem lub bez mięsa. Niezależnie od wersji jest to potrawa godna polecenia, na przykład na przystawkę (nazwa forszmak pochodzi właśnie od vorschmack/przedsmak) – można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdaniem moich domowników najlepiej smakuje na zimno z sosem majonezowym.
Składniki:
pieczeń wołowa – 600 g,
matiasy – 220 g, (3 filety),
ziemniaki ugotowane – 3 szt,
jabłka – 2 szt,
jaja – 2 szt,
bułka kajzerka – 2 szt,
parmezan – 80 g,
masło – 30 g,
śmietana – 125 ml
mąka pszenna – 1 łyżka,
pieprz biały do smaku,
mleko- 200 ml,
tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta do formy.
Składniki na sos majonezowy i żurawinowy
żółtka – 2 szt,
olej – 200 ml,
musztarda – 1 łyżka,
żurawina suszona– ½ szklanki,
pieprz czerwony – 2 łyżki,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,
sól.
Przygotowanie
Do przygotowania potrawy najlepiej wykorzystać resztki pieczeni wołowej bez sosu.
Bułki namoczyć w mleku. Śledzie moczyć w wodzie przez 2 godziny.
Zmielić razem pieczone mięso, ugotowane ziemniaki, surowe obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz filety śledziowematiasy. Jeśli jednak ziemniaki były gotowane bez soli, a pieczeń tak jak w moim przypadku była mało słona, można zrezygnować z moczenia matiasów. Dodać do powstałej masy odciśnięte bułki oraz starty parmezan i wymieszać. Przepuścić wszystko przez maszynkę jeszcze raz.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimną śmietaną i wymieszać z forszmakiem. Doprawić całość pieprzem i włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą formy – mogą to być też małe aluminiowe foremki. Przygotować płaskie naczynie z wodą i ustawić w nim foremki. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze ok. 160 stopni, w kąpieli wodnej przez około 1 godzinę. Jeśli forszmak będzie się za bardzo spiekał z wierzchu foremki należy przykryć folią aluminiową i piec dalej.
Podawać na zimno z sosem majonezowym i majonezowo-żurawinowym.
Przygotować sos majonezowy.
Żurawinę namoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie wodzie.
Wyparzyć jajka. żółtka umieścić w malakserze i dodać łyżkę musztardy. Założyć końcówkę do ubijania i powoli ubijać żółtka. Łyżka po łyżce wlewać stopniowo ciepły olej( temperatura pokojowa) – może być rzepakowy. Gotowy majonez doprawić solą i podzielić na dwie części. Jedna wyjąć i pozostawić do dekoracji a drugą zostawić w malakserze. Odsączoną żurawinę razem z czerwonym pieprzem zmielić w rozdrabniaczu na w miarę gładki krem a potem stopniowo dodawać do części majonezu i ubijać. Na koniec dodać śmietanę – również stopniowo, żeby nie zwarzyła sosu.
Chłodny forszmak podawać z sosem żurawinowym i dekorować majonezem oraz pietruszką – wyborne danie!
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/forszmak-sledziowy-zdecydowanie-polecam