Wykonanie
Składniki :3
jajka ugotowane na twardo1/3 szklanki ugotowanych i ostudzonych
ziemniaków1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
śmietany lub
mleka1/3 łyżki
majonezu1/3 łyżki
musztardysól,
pieprzpaprykaWykonanie :
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy od razu zimną
wodą, żeby lepiej odchodziła skorupka. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu dodajemy do jeszcze gorących łyżeczkę
masła,
mleko i rozgniatamy na puree. Zostawiamy do ostygnięcia.Ostudzone
jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół, wyjmujemy
żółtka. W misce mieszamy
ziemniaki,
musztardę,
majonez, jedno rozdrobnione
żółtko. Do smaku dodajemy
soli i
pieprzu. Jeśli chcemy zyskać ładny żółty kolor możemy dodać
barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam. Nadzienie wkładamy do szprycy i uzupełniamy dziurkę po żółtkach. Posypujemy
papryką. Do podania należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!