ßßß
3 jajka50 g mąki pszennej150 ml mleka400 g ziemniaków2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku500 g świeżych ,leśnych grzybówsól i pieprz do smakuzielona pietruszkaolej do smażeniasos beszamelowy:50 g masła50 g mąki pszennej500 ml mleka80-100 g sera emmentaler1 żółtkosól i pieprz do smaku
Wykonanie:-Ugotować ziemniaki /w łupinkach/ obrać i zmielić.-Ubić jajka, dodać 50 g mąki , 150 ml mleka i pure ziemniaczane, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Składniki dokładnie połączyć i odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.Usmażyć naleśniki:-Rozgrzać patelnię teflonową/ śr.ok.16 cm/, posmarować delikatnie olejem i smażyć naleśniki. Ciasto powinno być nieco grubsze od tradycyjnych naleśników. Jest bardzo delikatne i należy je przewracać bardzo ostrożnie. Kontynuować smażenie do wykończenia ciasta.Patelnię lekko natłuszczać za każdym razem.Przygotować nadzienie:- Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać grzyby i mieszając smażyć ok.6-8 min.- Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 2 łyżeczki drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.-W rondelku roztopić 40 g masła , dodać 40 g mąki i mieszając wlać 450 ml mleka . Kontynuować gotowanie do uzyskania gęstego sosu beszamelowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do schłodzenia.-Do przestudzonego sosu dodać żółtko / energicznie wymieszać/, a następnie pokrojony lub starty ser / odłożyć 2 łyżki / i usmażone grzyby / odłożyć kilka do dekoracji/.-Składniki starannie połączyć.Wykończenie:- Okrągłą foremkę do zapiekania /można użyć tortownicy/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spodzie rozsmarować niewielką ilość sosu, ułożyć naleśnik, posmarować sosem, nałożyć kolejny naleśnik i kontynuować do wyczerpania składników.-Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, który należy posypać startym serem.-Przełożony tort naleśnikowy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C-Aby wierzch nie przypiekł się za bardzo można zabezpieczyć go folią aluminiową.Gotowy tort naleśnikowy kroić po lekkim przestudzeniu. Ozdobić zieloną pietruszką i grzybami.