Wykonanie
Delikatne, mięciutkie naleśniki ziemniaczane , kremowe , rozpływające się w ustach nadzienie i zapach leśnych
grzybów , to wszystko składa się na kompozycjętego niezwykle smacznego ,wytrawnego, jesiennego
tortu.
Doskonały smak rekompensuje czas , który potrzebowałam, aby przygotować to danie .Nie żałuję , bo było pysznie. Tort przygotowałam z połowy podanych składników. Naleśniki ziemniaczane robiłam po raz pierwszy i jestem mile zaskoczona. Delikatne, mięciutkie, doskonale nadają się do przekładania. Niewielki problem sprawiało mi jedynie ich odwracanie przy smażeniu , nie wiedziałam również jaka jest właściwa konsystencja ciasta i nie byłam pewna czy użyłam właściwych
ziemniaków. Udało się jednak za pierwszym razem, a przepis pochodzi z włoskiego czasopisma "Cucina moderna"Składniki:/ 6 porcji/
3
jajka50 g
mąki pszennej150 ml
mleka400 g
ziemniaków2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku500 g świeżych ,leśnych
grzybówsól i
pieprz do smakuzielona
pietruszkaolej do smażenia
sos beszamelowy:50 g
masła50 g
mąki pszennej500 ml
mleka80-100 g
sera emmentaler1
żółtkosól i
pieprz do smaku
Wykonanie:-Ugotować
ziemniaki /w łupinkach/ obrać i zmielić.-Ubić
jajka, dodać 50 g
mąki , 150 ml
mleka i
pure ziemniaczane, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Składniki dokładnie połączyć i odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.Usmażyć naleśniki:-Rozgrzać patelnię teflonową/ śr.ok.16 cm/, posmarować delikatnie
olejem i smażyć naleśniki. Ciasto powinno być nieco grubsze od tradycyjnych naleśników. Jest bardzo delikatne i należy je przewracać bardzo ostrożnie. Kontynuować smażenie do wykończenia ciasta.Patelnię lekko natłuszczać za każdym razem.Przygotować nadzienie:-
Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.- Rozgrzać 2 łyżki
oliwy z
czosnkiem, dodać
grzyby i mieszając smażyć ok.6-8 min.- Doprawić do smaku
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i dodać 2 łyżeczki drobniutko posiekanej zielonej
pietruszki.-W rondelku roztopić 40 g
masła , dodać 40 g
mąki i mieszając wlać 450 ml
mleka . Kontynuować gotowanie do uzyskania gęstego
sosu beszamelowego. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i pozostawić do schłodzenia.-Do przestudzonego sosu dodać
żółtko / energicznie wymieszać/, a następnie pokrojony lub
starty ser / odłożyć 2 łyżki / i usmażone
grzyby / odłożyć kilka do dekoracji/.-Składniki starannie połączyć.Wykończenie:- Okrągłą foremkę do zapiekania /można użyć tortownicy/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spodzie rozsmarować niewielką ilość sosu, ułożyć naleśnik, posmarować sosem, nałożyć kolejny naleśnik i kontynuować do wyczerpania składników.-Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, który należy posypać
startym serem.-Przełożony tort naleśnikowy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C-Aby wierzch nie przypiekł się za bardzo można zabezpieczyć go folią aluminiową.Gotowy tort naleśnikowy kroić po lekkim przestudzeniu. Ozdobić zieloną
pietruszką i
grzybami.