ßßß Cookit - przepis na Przygotować ciasto na naleśniki:

Przygotować ciasto na naleśniki:

nazwa

Wykonanie

Delikatne, mięciutkie naleśniki ziemniaczane , kremowe , rozpływające się w ustach nadzienie i zapach leśnych grzybów , to wszystko składa się na kompozycję
tego niezwykle smacznego ,wytrawnego, jesiennego tortu.
Doskonały smak rekompensuje czas , który potrzebowałam, aby przygotować to danie .
Nie żałuję , bo było pysznie. Tort przygotowałam z połowy podanych składników. Naleśniki ziemniaczane robiłam po raz pierwszy i jestem mile zaskoczona. Delikatne, mięciutkie, doskonale nadają się do przekładania. Niewielki problem sprawiało mi jedynie ich odwracanie przy smażeniu , nie wiedziałam również jaka jest właściwa konsystencja ciasta i nie byłam pewna czy użyłam właściwych ziemniaków. Udało się jednak za pierwszym razem, a przepis pochodzi z włoskiego czasopisma "Cucina moderna"
Składniki:/ 6 porcji/
3 jajka
50 g mąki pszennej
150 ml mleka
400 g ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
500 g świeżych ,leśnych grzybów
sól i pieprz do smaku
zielona pietruszka
olej do smażenia
sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
80-100 g sera emmentaler
1 żółtko
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Ugotować ziemniaki /w łupinkach/ obrać i zmielić.
-Ubić jajka, dodać 50 g mąki , 150 ml mleka i pure ziemniaczane, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Składniki dokładnie połączyć i odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.
Usmażyć naleśniki:
-Rozgrzać patelnię teflonową/ śr.ok.16 cm/, posmarować delikatnie olejem i smażyć naleśniki. Ciasto powinno być nieco grubsze od tradycyjnych naleśników. Jest bardzo delikatne i należy je przewracać bardzo ostrożnie. Kontynuować smażenie do wykończenia ciasta.Patelnię lekko natłuszczać za każdym razem.
Przygotować nadzienie:
- Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać grzyby i mieszając smażyć ok.6-8 min.
- Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 2 łyżeczki drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.
-W rondelku roztopić 40 g masła , dodać 40 g mąki i mieszając wlać 450 ml mleka . Kontynuować gotowanie do uzyskania gęstego sosu beszamelowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do schłodzenia.
-Do przestudzonego sosu dodać żółtko / energicznie wymieszać/, a następnie pokrojony lub starty ser / odłożyć 2 łyżki / i usmażone grzyby / odłożyć kilka do dekoracji/.
-Składniki starannie połączyć.
Wykończenie:
- Okrągłą foremkę do zapiekania /można użyć tortownicy/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spodzie rozsmarować niewielką ilość sosu, ułożyć naleśnik, posmarować sosem, nałożyć kolejny naleśnik i kontynuować do wyczerpania składników.
-Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, który należy posypać startym serem.
-Przełożony tort naleśnikowy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C
-Aby wierzch nie przypiekł się za bardzo można zabezpieczyć go folią aluminiową.
Gotowy tort naleśnikowy kroić po lekkim przestudzeniu. Ozdobić zieloną pietruszką i grzybami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/10/tort-z-nalesnikow-ziemniaczych.html