Wykonanie
Ziemniaki w cieście to znakomity dodatek do
mięs i ryb. Podane z drugim daniem zastępują tradycyjne tłuczone
ziemniaki. Smakują wyśmienicie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Polecam do wypróbowania.

składniki na 4 porcje6 średnich
ziemniaków4 czubate łyżki
mąki pszennej2
jajkaodrobinę
mlekasólpieprzolej do smażeniaprzepisObrane i opłukane
ziemniaki kroimy w pół centymetrowe plastry,wrzucamy na gorąca
wodę i gotujemy około 5 minut, odcedzamy.W czasie gdy
ziemniaki się gotują przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajka i odrobinę
mleka, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem.Plasterki
ziemniaków maczamy w cieście i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron .Usmażone plasterki
ziemniaków odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .