ßßß
Składniki:Ciasto: mąka pszenna ok. 1,5 szklankimleko ok. 1 szklankajaja 1sól szczyptaolej 3 łyżkiFarsz:masło 2 łyżkiszpinak mrożony paczka (0,5 kg)sól, pieprzczosnek 2 ząbkiser feta 1 opakowanieWykonanie:
Przygotować naleśniki: wszystkie składniki utrzepać (mikserem) na gładką masę. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim, ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki). Smażyć cienkie naleśniki.Farsz: na patelni rozgrzać masło i podsmażać na nim szpinak (by odparował). Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, troszkę soli (bo ser feta jest słony), podsmażyć do momentu rozpuszczenia sera (mogą zostać grudki).Nałożyć farsz na naleśniki, złożyć w trójkąty i podsmażyć na maśle. Podawać z surówką lub keczupem. (Równie dobrze smakują na zimno).