Wykonanie
Pyszne, solidnie faszerowane krokiety to tani i pożywny posiłek. Zwłaszcza dla kogoś, kto lubi
szpinak - a my bardzo go lubimy. Można je oczywiście dodatkowo panierować w
jajku i
bułce, ja zrezygnowałam z tej opcji, żeby nie były tak bardzo kaloryczne.
Składniki na 4-5 sztuk :Ciasto :1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka lekko gazowanej
wody mineralnej1 łyżka
oleju1
jajkoszczypta
soliFarsz :450 g. rozdrobionego,
mrożonego szpinaku2 średnie
ziemniaki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
masła (można pominąć)
sól,
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do podsmażeniaPrzygotowanie :Z
mąki,
soli,
jajka i
wody trzepaczką ubijam gładkie ciasto, dodaję
olej i ubijam do połączenia. Odstawiam ciasto na 15 minut, po czym smażę cienkie naleśniki (u mnie średnica 22 cm).
Szpinak odmrażam na suchej patelni, odparowując
wodę. Dodaję
masło i przeciśnięty przez praskę
czosnek, odstawiam do ostudzenia. Obrane
ziemniaki kroję drobno i w lekko osolonej wodzie gotuję do miękkości, po czym odcedzam i przepuszczam przez praskę. Ciepłe
ziemniaki dodaję do
szpinaku, mieszam dokładnie. Masę doprawiam
solą i
pieprzem. Na każdy naleśniku układam porcję farszu i zwijam: najpierw boki do środka,
potem roluję całość. Gotowe lekko podsmażam na
oleju, podaję z
sosem czosnkowym.Przepis autorski.