Wykonanie
            Pyszne, solidnie faszerowane krokiety to tani i pożywny posiłek. Zwłaszcza dla kogoś, kto lubi 
szpinak - a my bardzo go lubimy. Można je oczywiście dodatkowo panierować w 
jajku i 
bułce, ja zrezygnowałam z tej opcji, żeby nie były tak bardzo kaloryczne.




Składniki na 4-5 sztuk :Ciasto :1 szklanka 
mąki pszennej1 szklanka lekko gazowanej 
wody mineralnej1 łyżka 
oleju1 
jajkoszczypta 
soliFarsz :450 g. rozdrobionego, 
mrożonego szpinaku2 średnie 
ziemniaki2 ząbki 
czosnku1 łyżeczka 
masła (można pominąć)
sól, 
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do podsmażeniaPrzygotowanie :Z 
mąki, 
soli, 
jajka i 
wody trzepaczką ubijam gładkie ciasto, dodaję 
olej i ubijam do połączenia. Odstawiam ciasto na 15 minut, po czym smażę cienkie naleśniki (u mnie średnica 22 cm).
Szpinak odmrażam na suchej patelni, odparowując 
wodę. Dodaję 
masło i przeciśnięty przez praskę 
czosnek, odstawiam do ostudzenia. Obrane 
ziemniaki kroję drobno i w lekko osolonej wodzie gotuję do miękkości, po czym odcedzam i przepuszczam przez praskę. Ciepłe 
ziemniaki dodaję do 
szpinaku, mieszam dokładnie. Masę doprawiam 
solą i 
pieprzem. Na każdy naleśniku układam porcję farszu i zwijam: najpierw boki do środka, 
potem roluję całość. Gotowe lekko podsmażam na 
oleju, podaję z 
sosem czosnkowym.Przepis autorski.





