ßßß
 
            
         Składniki na farsz:450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)250 g sera feta2 ząbki czosnku2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)sól, pieprz do smaku na naleśniki:szklanka mąkiszklanka mleka1 duże jajko2 szczypty soliolej do smażeniaMąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki – powinno wyjść około 8 sztuk.Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ser i śmietanę do szpinaku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).Formę żaroodporną smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.
Składniki na farsz:450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)250 g sera feta2 ząbki czosnku2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)sól, pieprz do smaku na naleśniki:szklanka mąkiszklanka mleka1 duże jajko2 szczypty soliolej do smażeniaMąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki – powinno wyjść około 8 sztuk.Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ser i śmietanę do szpinaku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).Formę żaroodporną smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.