ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

niedziela, 17 Kwiecień 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Wytrawne naleśniki dla każdego, kto lubi szpinak.
Składniki na farsz:
450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)
250 g sera feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)
sól, pieprz do smaku na naleśniki:
szklanka mąki
szklanka mleka
1 duże jajko
2 szczypty soli
olej do smażenia
Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki – powinno wyjść około 8 sztuk.
Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ser i śmietanę do szpinaku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).
Formę żaroodporną smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/nalesniki-placki-kluski/nalesniki-ze-szpinakiem