Wykonanie
My pijemy ją zwykle z kubeczka, można podać ją również w bardziej sycącej formie, np z dodatkiem grzanek na masełku
czosnkowym. Jest mocno...czosnkowa :D, rozgrzewająca i antybakteryjna, jedynym minusem jest później mocno
czosnkowy oddech ;-)

1 litr
mlekagłówka
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej2
żółtka1 łyżka
soku z cytrynytymianek0,5 pęczka zielonej
pietruszkipieprz,
sólCzosnek przepuścić przez praskę, dodać szczyptę
soli, rozetrzeć. Zagotować w
mleku przez 3 minuty, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić.
Masło utrzeć z
mąką na gładką masę i po trochu dodawać do wrzącego
mleka, ubijając je trzepaczką. Zestawić z ognia, dodać
żółtka roztrzepane z
sokiem z cytryny, zagrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Zupę przyprawić
solą,
tymiankiem i
pieprzem. Podawać z grzankami czosnkowymi, posypaną
natką pietruszki.