Wykonanie
Sos beszamelowy nadaje się świetnie do zapiekania
mięs,warzyw,
makaronów i zapiekanek.Polecam sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI :1 łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennej2 szklanki
mleka3 ząbki
czosnku,obranego i zmiażdżonego
sól,
pieprz do smaku,ewentualnie szczypra
gałki muszkatałowejodrobina
soku z cytryny10 dkg
sera goudy (niekoniecznie )PRZYGOTOWANIE :
Masło rozpuszczamy w garnku,wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.Zmniejszamy płomień,następnie powoli wlewamy całe
mleko,cały czas mieszamy aż nie będzie grudek i składniki połączą się w jednolitą,lejąca masę.Sos zacznie szybko gęstnieć.Jak się zagotuje,doprawiamy
przyprawami,
sokiem i
czosnkiem,zakręcamy gaz.O ile chcemy aby sos był bardziej ciągnący odajemy jeszcze
ser(ja zawsze go dodaję),mieszamy i gotowe.Sosem polewamy od razu danie do zapiekania.Jeżeli sos ostygnie pojawi się na nim kożuch i zacznie robic się coraz gęstszy.