ßßß

pulpety300 g mięsa mielonego1 jajko2 łyżki bułki tartej1 łyżka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak)1 łyżka bułki tartej do panierowaniatłuszcz do smażeniawarzywa500 g małych cukinek1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCUduża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU1 cebula2 pomidory2 ząbki czosnkutłuszcz do smażeniakasza gryczana 1 szklKaszę gryczaną ugotować z dodatkiem soli w 2 szkl wody. Kiedy kasza wchłonie płyn, zestawić z ognia pod przykryciem.Cukinię pokroić na kawałeczki lub plasterki, cebulę pokroić w pół talarki, pomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20 minMięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając.Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować.Podawać z kaszą gryczaną. Posypać zieleninką. (koper, natka pietruszki)
Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Te fajne mieszanki w całości wystarczają jako jedyna przyprawa do dań.