ßßß

2 cukinie ok 800 g1 szkl mleka1 szkl mąki1 szkl białek1/3 szkl oleju100 g sera feta1 ząbek czosnkupół cebulisólpieprz1 łyżeczka proszku do pieczenianatka pietruszkiświeże zioła (majeranek, bazylia, mięta)Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok.Odcisnąć na durszlaku (lekko)Z mąki i mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki wyłożonej papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć do 150 st gdyby zaczynała się za bardzo podpiekać.Podawać z sałatką z pomidorów.