Wykonanie
Dziś propozycja na lekki podwieczorek.
Cukinie uwielbiam, o czym
pisałam już nie raz. Sama w sobie nie jest zbyt kaloryczna i sycąca, dlatego jeśli chcemy się najeść, musimy ją połączyć z czymś konkretnym. Ja użyłam czarnego
ryżu, ale głównie dlatego że akurat taki miałam pod ręką. Spokojnie możecie go zastąpić brązowym czy nawet ulubioną
kaszą. Co do samej odmiany
ryżu - gotujemy ją podobnie jak brązowy (ok. 35- 40 minut),charakteryzuje się lekko
orzechowym posmakiem i jest jedną z najbardziej wartościowych odmian
ryżu (głównie ze względu na przeciwutleniacze). Zdecydowanie polecam, nadaje ciekawego smaku potrawom. Do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością, kosztuje ok. 9 zł/400 g.Składniki (4 porcje):4 okrągłe
cukinie1/2 szklanki nieugotowanego
ryżu czarnego pełnoziarnistego1 szklanka
ciecierzycy z puszki (170 g)1 puszka
pomidorów krojonych (400 g)1/2
cebuli1 łyżka
oleju do posmarowania
cukiniświeże
zioła -
bazylia,
tymianek,
oregano,
natka pietruszkisól,
pieprz1.
Cukinie umyj i odetnij daszek (mniej więcej 2-3 cm z góry). Następnie wydrąż miąższ i pestki.1.
Ryż zalej 1 szklanką
wody i gotuj al'dente (20-25 minut)2. Na małym ogniu gotuj
pomidory do zagęszczenia i odparowania części
wody.3. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Następnie zalej
pomidorami, dodaj ugotowany
ryż,
ciecierzycę i miąższ
cukini. Dopraw
solą i
pieprzem.4. Duś minutę pod przykryciem, pod koniec dodaj świeże
zioła i zdejmij z ognia. Odlej nadmiar
wody jeśli zajdzie potrzeba.5.
Cukinie obficie nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, zakryj wyciętymi daszkami. Następnie posmaruj
olejem.6. Piecz około 35-40 minut w 200 stopniach, aż warzywa lekko się pomarszczą.7. Po upieczeniu posyp ulubionymi
ziołami.Energia (porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik253 kcal12 , 6 g4 , 5 g47 , 4 g8 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)12 , 6 %25 %6 , 4 %17 , 4 %32 %