ßßß Cookit - przepis na Pieczona cukinia faszerowana ryżem i pomidorami

Pieczona cukinia faszerowana ryżem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja na lekki podwieczorek. Cukinie uwielbiam, o czym pisałam już nie raz. Sama w sobie nie jest zbyt kaloryczna i sycąca, dlatego jeśli chcemy się najeść, musimy ją połączyć z czymś konkretnym. Ja użyłam czarnego ryżu, ale głównie dlatego że akurat taki miałam pod ręką. Spokojnie możecie go zastąpić brązowym czy nawet ulubioną kaszą. Co do samej odmiany ryżu - gotujemy ją podobnie jak brązowy (ok. 35- 40 minut),charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem i jest jedną z najbardziej wartościowych odmian ryżu (głównie ze względu na przeciwutleniacze). Zdecydowanie polecam, nadaje ciekawego smaku potrawom. Do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością, kosztuje ok. 9 zł/400 g.
Składniki (4 porcje):
4 okrągłe cukinie
1/2 szklanki nieugotowanego ryżu czarnego pełnoziarnistego
1 szklanka ciecierzycy z puszki (170 g)
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1/2 cebuli
1 łyżka oleju do posmarowania cukini
świeże zioła - bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki
sól, pieprz
1. Cukinie umyj i odetnij daszek (mniej więcej 2-3 cm z góry). Następnie wydrąż miąższ i pestki.
1. Ryż zalej 1 szklanką wody i gotuj al'dente (20-25 minut)
2. Na małym ogniu gotuj pomidory do zagęszczenia i odparowania części wody.
3. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie zalej pomidorami, dodaj ugotowany ryż, ciecierzycę i miąższ cukini. Dopraw solą i pieprzem.
4. Duś minutę pod przykryciem, pod koniec dodaj świeże zioła i zdejmij z ognia. Odlej nadmiar wody jeśli zajdzie potrzeba.
5. Cukinie obficie nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, zakryj wyciętymi daszkami. Następnie posmaruj olejem.
6. Piecz około 35-40 minut w 200 stopniach, aż warzywa lekko się pomarszczą.
7. Po upieczeniu posyp ulubionymi ziołami.
Energia (porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
253 kcal
12 , 6 g
4 , 5 g
47 , 4 g
8 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
12 , 6 %
25 %
6 , 4 %
17 , 4 %
32 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/07/pieczona-cukinia-faszerowana-ryzem-i.html