Wykonanie

frykadelki

500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 łyżki
suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek)
sólpieprzszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
chilipół
cebuli2 kromki czerstwego
chleba1
jajkobułka tarta do panierowania na sos3 łyżki
suszonych grzybów utłuczonychpół
cebuli1 łyżka
oleju400 ml
bulionu wołowo wieprzowego
sólpieprzszczypta
estragonuszczypta
oreganoszczypta
majeranku1 łyżeczka
sosu sojowego grzybowego3 łyżki
śmietany1 łyżka
mąkiDo
mięsa dodać
przyprawy,
grzyby , drobno usiekaną
cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty
chleb oraz
jajko. Wyrobić masę
mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w
bułce tartej.Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce
oleju przyrumienić
cebulę , dodać
grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać
bulionem, dodać
przyprawy, pogotować ok 10 min,
śmietanę wymieszać z
mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać
śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić
sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru.Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej
smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić.Podawać z
kaszą gryczaną (ja do
kaszy dodaję 2 łyżki suszonych
kiszonych ogórków) i
sałatą lub
ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym.
