ßßß
frykadelki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek)sólpieprzszczypta gałki muszkatołowejszczypta chilipół cebuli2 kromki czerstwego chleba1 jajkobułka tarta do panierowania na sos3 łyżki suszonych grzybów utłuczonychpół cebuli1 łyżka oleju400 ml bulionu wołowo wieprzowegosólpieprzszczypta estragonuszczypta oreganoszczypta majeranku1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego3 łyżki śmietany1 łyżka mąkiDo mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej.Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru.Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić.Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym.