Wykonanie
Jak co roku w okresie grzybobrania w mojej kuchni dominują potrawy z ich udziałem. Uwielbiam
grzybowe potrawy- a pasztet to mój debiut. Wyszedł pyszny!
Składniki:1 kg świeżych
grzybów1
cebula2 łyżki tłuszczu2 czerstwe bułeczki2 łyżki
śmietany2 łyżki
tartej bułkiSól,
pieprz i
gałka muszkatołowa do smaku3
jajkaTłuszcz i
bułka tarta do formySposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną
cebulą. Dodać namoczone i odciśnięte
bułki i całość dokładnie wymieszać. Wbić
jajka, wsypać
bułkę tartą, dodać
śmietanę,
przyprawy do smaku, wymieszać raz jeszcze i zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać
bułką tartą, wyłożyć masę
grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z
pieczywem lub z sosem do obiadów.