ßßß Cookit - przepis na Domowy pasztet z grzybów

Domowy pasztet z grzybów

nazwa

Wykonanie

Jak co roku w okresie grzybobrania w mojej kuchni dominują potrawy z ich udziałem. Uwielbiam grzybowe potrawy- a pasztet to mój debiut. Wyszedł pyszny!
Składniki:
1 kg świeżych grzybów
1 cebula
2 łyżki tłuszczu
2 czerstwe bułeczki
2 łyżki śmietany
2 łyżki tartej bułki
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
3 jajka
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Dodać namoczone i odciśnięte bułki i całość dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać śmietanę, przyprawy do smaku, wymieszać raz jeszcze i zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/09/domowy-pasztet-z-grzybow.html