ßßß
Cookit - przepis na Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym
Składniki
Mięso mielone
Łopatka
Grzyby
Cebula
Olej
Sól
Pieprz
Zioła
Estragon
Majeranek
Natka pietruszki
Jajko
Chleb
Mleko
Grzyby suszone
Śmietana
Mąka
Wykonanie
na pieczeń;600 g
mięsa mielonego
z
łopatki
400 g ugotowanych
grzybów
1
cebula
olej
do smażenia
sól
pieprz
pieprz
ziołowy
staropolskiszczypta
estragonu
łyżeczka
majeranku
natka pietruszki
2
jajka
2 kromki
chleba
bez skórki
mleko
do namoczenia
chleba
na sos1 łyżka sproszkowanych
suszonych grzybów
150 ml
śmietany
łyżka
mąki
pół
cebuli
sól
pieprz
estragon
.
Grzyby
drobno posiekać, można przy pomocy blendera, dodać do
mięsa
.
Cebulkę
posiekać w kostkę i przyrumienić na patelni, dodać do
mięsa
, następnie
przyprawy
jajka
i
chleb
namoczony w
mleku
i lekko odciśnięty,
natkę pietruszki
drobno posiekaną i porządnie wymieszać.Nałożyć do foremki (keksówki) ja użyłam silikonowej.Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec ok godzinę w temp 190 st.sos; W małym rondelku przyrumienić drobno posiekaną
cebulkę
na łyżeczce
oleju
, dodać
grzyby
i łyżkę tłuszczu który wytworzył się podczas pieczenia pieczeni podlać
wodą
ok pół szklanki.Zagotować.
Śmietanę
wymieszać z
mąką
, dodać troszeczkę
wody
i zagęścić sos. Na koniec zblendować i przyprawić do smaku.Podawać z
ziemniakami
posypanymi
koperkiem
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/11/grzybowa-pieczen-z-sosem-grzybowym.html
Przepisy powiązane
Opieńki w roli głownej - Kotleciki i duszone opieńki w śmietanie.
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym
Grzybowo - klopsikowo
Zielone gołąbki z grzybową nutą
Zapiekanka grzybowa w kamionce
Składniki powiązane (0)