Wykonanie
Bazując na poprzednim przepisie postanowiłam w tych samych smakach zrobić zapiekanki
grzybowe w kamionkach .
1 szkl
ryżu2 łyżki
suszonych grzybów utłuczonychszczypta
oreganoszczypta
bazylii1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju300 g
mięsa mielonego1
jajko1 łyżeczka
pieprzu ziołowego staropolskiego
sos grzybowy na bazie beszamelupół
cebuli1 łyżka
masła2 łyżki sproszkowanych
grzybówsólpieprz szczypta
estragonuoregano200 ml
śmietany0,5 szkl
mleka1,5 łyżki
mąkipomidortarty
ser mozzarellaNastawić 2 szkl
wody na
ryż, dodać
grzyby,
olej i
przyprawy,
ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać
mięso i
jajko, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.sos: w rondelku przyrumienić na
maśle cebulkę.
Mąkę wymieszać z
mlekiem i
śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej
cebulki mieszając ciągle , dodać
grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą
estragonu ,
bazylią,
oregano,
solą i
pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę
mleka.Nałożyć masę do kokilek lub kamionek. Do każdej miseczki wlać porcję sosu, posypać
serem i położyć plasterek
pomidora. Posypać szczyptą
oregano, Piec 15-20 min w temp 180 st.