Wykonanie
Często kupując
kapustę z
bocznymi liśćmi wyrzucamy je , a okazuje sie ze te liście również można wykorzystać i zrobić oryginalne zielone gołąbki :P
12-14 liści
kapusty młodej zielonych bocznych1 szkl
ryżu2 łyżki
suszonych grzybów utłuczonychszczypta
oreganoszczypta
bazylii1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju300 g
mięsa mielonego1
jajko1 łyżeczka
pieprzu ziołowego staropolskiego
sos grzybowy na bazie beszamelupół
cebuli1 łyżka
masła2 łyżki sproszkowanych
grzybówsólpieprz szczypta
estragonuoregano200 ml
śmietany1 szkl
mleka2,5 łyżki
mąkiLiście z
kapusty umyć, wrzucić na wrzątek i obgotować przez 10 min, Ostrożnie wyjąć i wystudzić, W grubszych miejscach wyciąć nerw.Nastawić 2 szkl
wody na
ryż, dodać
grzyby,
olej i
przyprawy,
ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać
mięso i
jajko, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Zawijać nadzienie ostrożnie by nie porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl
wody i skropić
oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st.sos: w rondelku przyrumienić na
maśle cebulkę.
Mąkę wymieszać z
mlekiem i
śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej
cebulki mieszając ciągle , dodać
grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą
estragonu ,
bazylią,
oregano,
solą i
pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę
mleka.