ßßß
Cookit - przepis na Knedle z mięsem i sosem grzybowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Knedle z mięsem i sosem grzybowym
Składniki
Ziemniak
Mąka
Sól
Jajko
Mięso mielone
Cebula
Papryka
Bazylia
Zioła prowansalskie
Olej
Bułka tarta
Sos grzybowy
Grzyby
Mleko
Oregano
Majeranek
Śmietana
Mak
Pieprz
Wykonanie
na ciasto500 g ugotowanych
ziemniaków
200 g
mąki
sól
jajko
nadzienie300 g
mięsa mielonego
pół
cebuli
pół łyżeczki suszonej pokruszonej
papryki
szczypta
bazylii
szczypta
ziół prowansalskich
olej
do smażenia1
jajko
2 łyżki
bułki tartej
sos grzybowy
300 g
grzybów
leśnych mrożonychpół szkl
mleka
szczypta
oregano
szczypta
majeranku
200 ml
śmietany
1 łyżka
maki
sól
pieprz
Z
ziemniaków
maki
i
jajka
zagnieść miękkie ciasto kopytkowe.
Mięso
rozdrobnić i przyrumienić na patelni na łyżce
oleju
, dodać posiekaną
cebulę
i
przyprawy
. Lekko wysmażyć.Wystudzone
mięso
wymieszać z
jajkiem
i
tartą bułką
.Z ciasta zrobić wałek. podzielić na części wielkości
brzoskwinki
. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nakladać nadzienie. Formować owalne knedle.Ugotować we wrzątku.Przygotować sos;Rozmrożone
grzyby
ugotować. Odcedzić. Zalać
mlekiem
, dodać
przyprawy
i zagotować.
Smietanę
wymieszać z
mąką
i dodać do
grzybów
. Wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.Knedle podawać polane sosem.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/10/knedle-z-miesem-i-sosem-grzybowym.html
Przepisy powiązane
Placki ziemniaczane skąpane w grzybowym sosie
Krokiety z mięsem
Kotlety mielone nadziane mini mozzarellą
Kotlety mielone.
Kotlety z ziemniaków gotowanych
Składniki powiązane (0)