ßßß
Składniki:ziemniaki (ok 0,5kg)1-2 jajka (zależy od wielkości)mąka (ok 3-5 łyżek)sól, pieprzzioła prowansalskiepaprykabułka tartaolejPrzygotowanie:Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.Do ziemniaków dodać jako i mąkę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, papryką. Dokładnie wymieszać. Ciasto ma konsystencję dość kleista i mimo dodawania maki nie będzie lepiej a za to będą smakować bardziej jak jakieś kluski jeśli przesadzimy z mąką. Zdarza mi się dodać i 7 łyżek mąki ale to już w ekstremalnych wypadkach, kiedy ciasto wręcz się leje a nie klei.Uformować kotleta obtoczyć w bułce tartej i smażyć po 2 min na każdej stronie aż się zarumienią.Kotleta można podawać z dżemem na słodko i wtedy wystarczy nie dodawać ziół prowansalskich, lub z czym tylko wam przyjdzie do głowy. Ja już próbowałam nawet z twarożkiem wytrawnym ze szczypiorkiem i było to ciekawe doznanie smakowe;P