Wykonanie
Przepis podpatrzony u Krzysia i Alika ;)Czy wam tez się zdarza, że zostają wam
ziemniaki z obiadu i nie ma co z nimi zrobić??Ja często robię kotlety ziemniaczane;P przepis prosty, trochę brudzenia, a ile smakowitego jedzenia;)
Składniki:
ziemniaki (ok 0,5kg)1-2
jajka (zależy od wielkości)
mąka (ok 3-5 łyżek)
sól,
pieprzzioła prowansalskiepaprykabułka tartaolejPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.Do
ziemniaków dodać jako i
mąkę, doprawić
solą i
pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi,
papryką. Dokładnie wymieszać. Ciasto ma konsystencję dość kleista i mimo dodawania
maki nie będzie lepiej a za to będą smakować bardziej jak jakieś kluski jeśli przesadzimy z
mąką. Zdarza mi się dodać i 7 łyżek
mąki ale to już w ekstremalnych wypadkach, kiedy ciasto wręcz się leje a nie klei.Uformować kotleta obtoczyć w
bułce tartej i smażyć po 2 min na każdej stronie aż się zarumienią.Kotleta można podawać z
dżemem na słodko i wtedy wystarczy nie dodawać
ziół prowansalskich, lub z czym tylko wam przyjdzie do głowy. Ja już próbowałam nawet z
twarożkiem wytrawnym ze
szczypiorkiem i było to ciekawe doznanie smakowe;P